Dvadeset godina Glazbene škole Jastrebarsko

U srijedu 10. svibnja u Glazbenoj školi Jastrebarsko na svečan je način obilježena vrijedna obljetnica, 20 godina uspješnog rada

Zahvaljujući viziji i nastojanjima osnivača i prvog ravnatelja Glazbene škole Jastrebarsko Dragutina Fabijanića, Grad Jastrebarsko donio je krajem 2002. Odluku o osnivanju škole, a u veljači 2003. škola je dobila i suglasnost Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske. To je bio početak, a 20 godina kasnije svaki žitelj Jastrebarskog i okolice ponosi se svojom glazbenom školom perjanicom kulture i prosvjete svoga grada i kraja.

Svečanost u povodu ove vrijedne obljetnice održana je u velikoj dvorani glazbene škole koju su svojim nastupom uveličali sadašnji i bivši učenici, a na samom kraju i članovi kvarteta Papandopulo. Osim ravnateljice škole Ive Barač, prisutnima se obratio i bivši ravnatelj Dragutin Fabijanić.

-Od početka naše škole imao sam privilegiju stvarati s prekrasnim mladim ljudima koji su mi se s puno ljubavi i mladenačkog zanosa pridružili u ovoj pustolovini. Sada, dvije godine nakon umirovljenja sretan sam što Glazbena škola Jastrebarsko i dalje živi i dobro se razvija.


Oduševljen atmosferom prilikom obilježavanja jubileja škole prisutnima se obratio i glavni tajnik Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga Josip Burjan.

-Danas je vaša glazbena škola sa svojim programima djelovanja, od županijskih i državnih natjecanja učenika i studenata glazbe, različitih koncerata, predavanja i seminara, jedan od najznačajnijih čimbenika odgojnog i kulturnog života grada Jastrebarskog. Drago mi je da u suradnji s nama organizirate natjecanja za gitare, limene i drvena puhače, komorne ansamble i zborove i što sve to radite s velikim uspjehom, rekao je Burjan.
Učenicima, profesorima i svim djelatnicima škole na dvadeset godina uspješnog rada zahvalio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

-Od samih početaka, iz jedne male prostorije Centra za kulturu, do današnjeg prostora zavidne razine i opremljenosti, našu Glazbenu školu najbolje opisuje samo jedna riječ – ljubav. Vođen ljubavlju, Dragutin Fabijanić, utkao je sebe u razvoj glazbe u našem gradu, bio i ostao prijatelj svakog učenika i roditelja te osoba koja je dala nemjerljiv doprinos.  Ljubav svakako vodi i današnju ravnateljicu Ivu Barač, i cijeli kolektiv koji osim svog znanja s djecom dijeli toplinu, osmijeh i radost. Stoga nije čudno što od prvog dana njezini učenici postižu zavidne rezultate i osvajaju vrijedne nagrade. Nadam se da će ta ljubav uskoro popuniti i hodnike našeg dvorca Erdödy čija je obnova u tijeku, a po završetku, upravo će se ovdje otvoriti prostor i za neke nove priče koje će u budućnosti ispisivati naša Glazbena škola, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

U proteklih 20 godina kroz školu je prošlo 876 učenika i preko 60 učitelja. Danas školu pohađa oko 200 učenika a zaposleno je 18 profesora glazbe i sedmero administrativno-tehničkog osoblja. Kruna sve što je napravljeno u proteklih 20 godina svakako su bivši učenici, danas odrasli ljudi među kojima ima uspješnih studenata glazbe i glazbene pedagogije.

I za kraj treba reći da su zaslužnim pojedincima, ustanovama i djelatnicima škole ovom prilikom uručena priznanja i zahvalnice.

I.K.