Dosta je županijskog zanemarivanja Jaske i njezinih potreba!

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, družio se s građanima Jastrebarskog, a u kandidaturi za župana podržao ga je i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

„Zahvaljujem Jaskancima i Zvonku na podršci i potpisima za kandidaturu za župana Zagrebačke županije. Zajednički smo pokrenuli neke važne projekte u gradu i drago mi je da oni žive i danas zahvaljujući ovoj gradskoj vlasti. No, pred Jaskom je još puno izazova koje treba riješiti i to one za koje je nadležna Županija. Oni su rezultat višegodišnjeg svjesnog zanemarivanja od strane aktualnog župana Kožića, koji je napuštanjem HSS-a i prelaskom u suradnju s HDZ-om iznevjerio i mnoge svoje birače u ovom kraju, a zatim i cijeli kraj“, rekao je Zmajlović.

Istaknuo je kako Županija nije u 11 godina, otkad je Grad napravio plansku dokumentaciju i osigurao zemljište, izgradila školu koja je zbog broja djece prijeko potrebna. Župan Kožić, ne samo da nije pokrenuo projekt, već je dopustio da istekne građevinska dozvola u svibnju prošle godine i na taj način namjerno vratio cijeli projekt na početak. Osim škole, Županija je u Jastrebarskom zakazala i kad je u pitanju zdravstveni sustav. Naime, Županija kao osnivač Doma zdravlja mora osigurati primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i specijalističke preglede. To ne znači samo nabavku uređaja, već i osiguravanje medicinskih stručnjaka i specijalista koji će na njima raditi.

„Županija je zadužena za osiguravanje kvalitetnih obrazovnih i zdravstvenih usluga za svoje stanovnike i to na način da točno prepoznaje specifične potrebe u svih 9 gradova i 25 općina, a u tome je u potpunosti zakazala. U nekim domovima zdravlja, kao na primjer u Svetom Ivanu Zelini nema rendgena, niti ultrazvuka. U nekima pak postoje uređaji, ali nema na njima tko raditi, kao što je to primjer kod nas u Jaski. Imamo čak i primjere da nema niti potrebnih liječnika specijalista, niti hitne medicine kao što je to recimo slučaj u Svetoj Nedelji. Nedavno je župan na 100 tisuća stanovnika Zagrebačke županije poslao slikovnicu o svojem mandatu u protekle četiri godine. To je koštalo milijun kuna. Za te novce mogli su se nabaviti ili potrebni uređaji, ili osigurati potrebni specijalisti u zdravstvenom sustavu“, smatra Zmajlović.
Upravo zbog nagomilanih problema u zdravstvu i obrazovanju, Zmajlovićev program Županija kakvu trebam velikim dijelom se bavi ovim područjima. Tako Zmajlović predlaže uvođenje građanskog odgoja u škole, osiguravanje kvalitetne prehrane u suradnje s lokalnim OPG-ovcima, financiranje besplatnih udžbenika u srednjim školama, organiziranje besplatnog boravka tamo gdje je to potrebno i izgradnju škola prema stvarnim potrebama, a ne stranačkom ključu. Nadalje, kad je u pitanju zdravstveni sustav, najavio je osiguravanje jednakog standarda i usluga u svim gradovima, besplatne sistematske preglede za umirovljenike kao dio prevencije u zdravstvu te projekt mjera protiv ambrozije koja je velik problem na području Zagrebačke županije.


Zmajlović se završno osvrnuo i na činjenicu da Kožić nije već deset godina napravio rekonstrukciju obilaznice oko Petrovine i Volavja, iako je to najavljivao. „I to je još jedan od projekata koji je za stanovnike Jastrebarskog iznimno važan, no nažalost kako ne odgovara političkom opredjeljenju župana Kožića, ostao je nerealiziran. Stanovnici Županije vide te nepravde, ne samo u Jastrebarskom, i vjerujem da će to promijeniti na lokalnim izborima za mjesec dana“, zaključio je Zmajlović.
SDP ZŽ