Dođite na Jaska Art Festival!

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom poziva Vas na Jaska Art Festival koji se u organizaciji Centra za kulturu Jastrebarsko održava u Jastrebarskom peti put, ove godine od 8. listopada do 10. studenog

Ovaj festival klasične glazbe već tradicionalno u Jastrebarsko dovodi značajna imena klasične glazbene scene, a ove godine na njemu će kroz šest koncerata nastupiti Varaždinski komorni orkestar, Gudački kvartet Sebastian, Harlequin Art Collective, Duo Tudor – Režić, Lovro Pogorelić, Duo Aliada, sopranistica Ivana Lazar, trubač Krešimir Fabijanić i saksofonist Nikola Smetko.
Pokretač i umjetnički voditelj Festivala, ujedno i ravnatelj jaskanskog Centra za kulturu, ugledni je glazbenik, saksofonist i višestruki dobitnik nagrade Porin Nikola Fabijanić, a umjetnička voditeljica Festivala uz njega je i Linda Mravunac Fabijanić. Želja organizatora ovim je Festivalom na više lokacija u Jastrebarskom predstaviti program i izvođače koji će privući nove (i stare) ljubitelje klasične glazbe s jaskanskog područja, Zagrebačke županije, Zagreba i šire.
Koncerti će se održati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se nalazi u sklopu Franjevačkog samostanu u centru Jasrebarskog, u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko te u potkrovlju Gradskog muzeja Jastrebarsko.
Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog i Austrijski kulturni forum.
Ulaz na sve koncerte u sklopu Festivala je slobodan.

JASKA ART FESTIVAL – RASPORED

Varaždinski komorni orkestar, Ivana Lazar (sopran), Krešimir Fabijanić (truba) – subota, 8. listopada 2022. u 20 h, Franjevački samostan u Jastrebarskom

Gudački kvartet Sebastian, Nikola Smetko (saksofon) – srijeda, 12. listopada 2022. u 20 h, Gradski muzej Jastrebarsko

Harlequin Art Collective – četvrtak, 20. listopada 2022. u 20 h, Centar za kulturu Jastrebarsko

Duo Tudor – Režić – petak, 28. listopada 2022. u 20 h – Gradski muzej Jastrebarsko

Lovro Pogorelić – četvrtak, 3. studenog 2022. u 20 h – Centar za kulturu Jastrebarsko

Duo Aliada – četvrtak, 10. studenog 2022. u 20 h – Gradski muzej Jastrebarsko

 

O IZVOĐAČIMA

Varaždinski komorni orkestar čine gudači (violine, violončela, viole i kontrabas), a nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu. Kontinuirano djeluje od 1994. Orkestar redovito sudjeluje na Varaždinskim baroknim večerima, snimio je tri CD-a s maestrom Pavlom Dešpaljem, a već 28 sezona održava pet premijernih koncerata u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri “Ivan Lukačić”, nagrade HDGU-a “Milka Trnina” i Plakete Grada Varaždina.

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1990. Preteča Kvarteta Sebastian bio je Kvartet muzičke omladine Zagreb koji je djelovao od 1982. godine. Repertoar Kvarteta obuhvaća širok raspon glazbenog stvaralaštva od renesanse do suvremene glazbe s naglaskom na izvedbama djela hrvatskih autora. Za diskografsku kuću Croatia Records snimili su 7 CD-a, a njemačka izdavačka kuća CPO objavila je njihov CD 2020. Diplomu “Milka Trnina” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Kvartet je dobio 2005. U povodu 30 godina postojanja (2020) Kvartetu je uručena Plaketa Hrvatskog društva skladatelja, Povelja Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika te Plaketa Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Harlequin Art Collective je hrvatski sastav komorne glazbe, a čine ga ugledni, nagrađivani i afirmirani glazbenici flautist Dani Bošnjak, trombonist Alan Bošnjak, vibrafonist Šimun Matišić, harmonikaš Stjepan Vuger i sopranistica Marta Schwaiger. Sastav je osnovan 2018. u Zagrebu, a cilj mu je stvaranje novog i neobičnog zvuka. Do sada su održali brojne uspješne koncerte, a prošloga ljeta nastupili su i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

 

Duo Tudor – Režić čine Goran Tudor (sopran saksofon) i Mislav Režić (gitara).  Kombinacija saksofona i gitare na prvi je pogled neobična prema konvencijama komorne klasične glazbe, ali duo oduševljava svojom posebnošću na svakom svojem koncertu. Uglavnom izvode djela živućih skladatelja, ali npr. i obrade pjesama grupe Radiohead. Duo je oformljen nedavno, a ove godine s velikim uspjehom nastupio je na festivalu Lovran Classic u Istri te na splitskom MAGFestivalu.

Lovro Pogorelić hrvatski je pijanist međunarodnoga ugleda i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Kao solist i uz orkestre koncertira od 1987. širom svijeta. Posebno se izdvaja njegov niz recitala u Japanu (Osaka, Nagoya i Tokijo), dvije kineske turneje, kao i turneja sa Zoltánom Kocsisem i Mađarskom filharmonijom. Nastupao je i u Francuskoj, Kanadi, SAD-u, zemljama Južne Amerike, Skandinaviji i Rusiji. Hvaljene albume objavio je za francuske diskografske kuće Intrada i Lyrinx te njemački Denon. Dobitnik je Nagrade “Milka Trnina” te utemeljitelj i umjetnički voditelj PagArtFestivala na otoku Pagu.

Duo Aliada austrijski je duo koji čine saksofonist Michał Knot i harmonikaš Bogdan Laketić. Osnovani su 2013, a do sada su održali više od 250 nastupa u više od 40 zemalja. Između ostalog, nastupili su u njujorškom Carnegie Hall te u Tonhalle Zürich, Wiener Musikvereinu i u Kazalištu Ermitaž u Sankt Petersburgu. Osvojili su vrijedne nagrade na natjecanjima u Austriji i SAD-u, a 2015. objavili su svoj prvi album. Njihove izvedbe često se mogu čuti na popularnim europskim radijskim stanicama klasične glazbe kao što su ORF1, SWR2, BR Klassik i Radio Klassik.

MH