Diplomatska berba potvrđuje vrijednost jaskanskih vinara!


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je glavni domaćin Diplomatske berbe koja je u četvrtak, 7. listopada u Gospodarstvu Kurtalj na Plešivici okupila četrdesetak šefova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Po šesti je put tako priča o Jaski i jaskanskim vinarima ispričana svijetu.


Usprkos lošem vremenu, obitelj Kurtalj pružila je svojim gostima toplu dobrodošlicu i lijepe uspomene. U svom je govoru domaćin Drago Kurtalj istaknuo kako je u njegovo vino utkana ljubav, tradicija i ono što odlikuje ponosno plešivičko podneblje, rad i trud cijele obitelji.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel ukazao mi je veliku čast da u svom domu ugostim Predsjednika i ovako uvaženo društvo. Vjerujem da bi danas bili ponosni moji preci, a sigurno će biti i generacije koje dolaze jer će ovaj dan ostati upisan u obiteljsku knjigu zlatnim slovima, istaknuo je Drago Kurtalj koji je uzvanike ugostio u najstarijoj plešivičkoj kući i podrumu. Gradonačelnik Zvonimir Novosel nije mogao sakriti zadovoljstvo što je ovogodišnja Diplomatska berba održana i time nastavljena ova važna tradicija.

Sreća prati hrabre! To smo danas i pokazali. Od srca vam hvala što ste nam omogućili da vam predstavimo sve ono na čemu naši vinari vrijedno rade cijele godine. Zahvaljujem Predsjedniku koji je prihvatio pokroviteljstvo nad manifestacijom, ali i Dragi Kurtalju čija je ljubav bila presudna, u svom je govoru naglasio gradonačelnik Jastrebarskog.


Ovo je tradicijski kraj koji je u sedamdesetim i osamdesetim godinama bio veliki, količinski, proizvođač vina, ali dosta niske kvalitete. To sam vrlo često i svojim domaćinima znao govoriti. U stvari sam pomalo uzbuđen kada vidim koliki su napredak napravili, i to skoro svi, poručio je Predsjednik naglasivši kako smo danas ovdje radi vrijednosti te kako posljednjih godina svjedoči nevjerojatnom napretku vinara na plešivičkom području.


Šefove diplomatskih misija su u perivoju dvorca Erdödy u centru Jastrebarskog dočekali zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić i predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić koji je u pozdravnom govoru u šali istaknuo kako nismo niti očekivali da ćemo danas imati ledenu berbu iz koje proizlaze ponajbolja vina. Uzvanici su ovdje kušali vina vinarije Jagunić, a u samom programu sudjelovali su i Gospodari tambura, Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, Kuburaši iz Okića, biciklistički klub Bregdown i sokolar.
Nikaj na svetu lepšega ni, nego gorica kada rodi…, pjevali su jaskanski vinari koji su i najzaslužniji za međunarodnu promociju Jaske i svoga kraja.

GJ