“Dalmatineri” i “Hiža” proslavili značajne obljetnice i razveselili brojne gledatelje

Veliki glumački ansambl Kazališta Škrabe i za Svjetski dan kazališta 2023. pružio je svojim starim i novim gledateljima obilje veselja, optimizma i dobrih vibracija

U dva dana u Jastrebarskom su u prepunoj dvorani jaskanskog kina odigrana dva posljednja hita iz “tvornice snova” Nine Škrabea – “101 dalmatiner” i “Oko jedne hiže”. U dvadesetoj jubilarnoj izvedbi predstave “101 dalmatiner” zaigralo je u nedjelju, 26. ožujka 2023, uz već uigranu ekipu od 50 članova i 15-ak novih glumica i glumaca kojima je ovo bio prvi kazališni nastup. “Dalmatineri” su najigranija i najgledanija predstava dječjeg ansambla jaskanskog kazališta u posljednjih 15 godina, a pogledalo ih je više od 3700 gledatelja, pored ostalih i školarci iz Zagreba, Dugog Sela, Klinča Sela, Krašića i Pisarovine. Predstava ja na repoertoaru Kazališta Škrabe samo godinu dana, a pripremljena je u suradnji s Veterinarskom stanicom Jastrebarsko i njezinim Skloništem za životinje te Centrom za kulturu Jastrebarsko. Ovu jubilarnu 20. izvedbu “Dalmatinera” glumačka ekipa je nakon predstave proslavila velikom tortom koju je pripremila “kazališna mama” Ivana Horvatić iz popularnog obrta za dekoriranje svečanosti La Deco. U ovu dalmatinersku svečanost uključio se i legendarni pjevač Mladen Grdović koji zbog koncerta u Njemačkoj nije mogao doći na ovu izvedbu “Dalmatinera”, ali je zato poslao specijalnu poruku kao posebno iznenađenje jubilarne predstave.

Legendarna predstava “Oko jedne hiže” odigrana je na 5. godišnjicu svoje premijere, u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. U posljednjih pet godina predstava je igrala u Jastrebarskom, ali i na gostovanjima u Pribiću, Donjoj Kupčini, Svetom Ivanu Zelini i Klinča Selima. Taj zimzeleni kazališni hit prvi put je zaigrao prije 35 godina pod nazivom “Za dinar nade”, a 90-ih godina igran je pod naslovom “Za kunu nade”. U svim tim verzijama, pa tako i u ovoj, glumačku ekipu u ulozi Naceka Štibuhara predvodila je istinska legenda jaskanskog glumišta – Želimir Hrković. I ova jubilarna izvedba “Hiže” imala je na kraju posebno iznenađenje – debitantski kazališni nastup nove zvijezde jaskanskog teatra – glumca, pjevača i gitarista Luke Šijana. Luka je profesor gitare u Glazbenoj školi Jastrebarsko, a uskoro će zaigrati u novoj predstavi Kazališta Škrabe “Robin Hood”, za koju je i napisao glazbu. Posebni gosti u publici na ovoj izvedbi “Hiže” bili su članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Lipa” iz Slavetića.
Na kraju obje slavljeničke predstave voditeljica Kazališta Klementina Škrabe dodijelila je posebne nagrade. Za “101 dalmatinera” priznanja je dobilo pet glumica – Lucija Solenički i Leona Bubanović za glumu te pomoć kod plesova, šminkanja, kostima i rada s najmlađim glumcima, Ana Glavinić i Nika Pustaj za najviše odigranih uloga (svaka je u ovih 20 predstava odigrala čak 6 različitih uloga) te predškolka Alina Zentner koja je jedina nastupila u svih 20 izvedbi “101 dalmatinera”.

Na kraju predstave “Oko jedne hiže” nagradu je dobio Damir Stipanović koji je prije 35 godina glumio Džolana, a njegov glas koristi se i u zvučnoj kulisi sadašnje izvedbe. Priznao je da se i dalje sjeća cijelog teksta. Nagrade su dobili i skladatelj, aranžer i stalni suradnik Kazališta Škrabe Josip Cvitanović koji ovom izvedbom “Oko jedne hiže” slavi 45 godina kazališnog djelovanja te glumački velikan Želimir Hrković koji je ovom predstavom proslavio 45 godina na “daskama koje život znače”. Po prvi put ga je iz publike gledala njegova najdraža publika – unuci Filip, Mila, David i Lav. Prigodni poklon dobio je i Nino Škrabe koji ove kazališne sezone slavi 55 godina umjetničkog stvaralaštva. Ove dvije predstave samo su dio kazališnih i umjetničkih poslastica koje Kazalište Škrabe priprema za svoju publiku, prijatelje i suradnike povodom te velike obljetnice začetnika i voditelja jaskanskog kazališta svih tih 55 godina, od 1968. pa sve do danas.
Obje predstave tonski je vodio Dominik Sečen, a rasvjetom su upravljali Ivica i Krešimir Batušić uz pomoć majstora rasvjetnog topa Petra Pavlakovića, Lovre Valečića i Gabriela Ivančića. Fotograf i snimatelj predstava bio je Matija Grgas – Mat Photography. Prije  predstava pročitane su poruke koje se u svim kazalištima obavezno čitaju povodom Svjetskog dana kazališta, a pišu ih značajni svjetski i hrvatski kazalištarci. Ovogodišnje poruke napisala je egipatska glumica Samiha Ayoub te dragi prijatelj Kazališta Škrabe, ugledni hrvatski kazališni redatelj Želimir Mesarić. Poruke su pročitali Tia Tutić, Lucija Solenički, Leon Vlašić, Isabella Covatta, Tara Terihaj i Maja Žalac.

I “101 dalmatinera” i “Oko jedne hiže” povezuje bitna stvar. Obje predstave neustrašivo koračaju sunčanom stranom ulice, koja je zaštitni znak svih kazališnih predstava Nine Škrabea. Glavna zadaća Kazališta Škrabe svih 55 godina, koliko njegov začetnik i osnivač Nino Škrabe djeluje na području umjetnosti, kulture i kazališta u Jastrebarskom i šire, jest ulijevanje optimizma i nade u srca svih glumaca, suradnika, prijatelja i gledatelja.
Sretni smo što su uz nas i svi brojni gledatelji na obje ove predstave kročili na sunčanu stranu ulice te iz kazališta izašli sretniji i zadovoljniji. Vidimo se uskoro u Kazalištu na premijeri našeg dugoočekivanog “Robina Hooda”!


Foto: Matija Grgas – Mat Photogr