Cvjetna Jaska i 50. godina Udruženja obrtnika Jastrebarsko

Bliži se 50. obljetnica Udruženja obrtnika Jastrebarsko koja će 20., 21. i 22. svibnja objediniti nekoliko događanja sadržajno zanimljivih za cijelu obitelj

Ljubitelji starina moći će od petka, 20. svibnja razgledati predmete, strojeve, dokumente, fotografije i ostale izloške i eksponate koji svjedoče o dugoj i bogatoj tradiciji obrtništva na širem jaskanskom području. Izložba o tradicionalnom obrtništvu otvara se u 17:00 sati u podrumu Žitnice u perivoju dvorca Erdödy  i ostaje otvorena tjedan dana, do 27. svibnja. Nakon otvorenja izložbe, jaskanski će se obrtnici i njihovi mnogobrojni gosti u 19:00 sati okupiti u Sali Rubin na svečanoj sjednici na kojoj će biti dodijeljena priznanja i zahvalnice dugogodišnjim obrtnicima, suradnicima, partnerima i institucijama koji su podupirali i unaprijedili rad Udruženja proteklih desetljeća.

Obilježavanje pola stoljeća djelovanja Udruženja obrtnika Jastrebarsko, koje danas okuplja oko 630 obrtnika s područja Pisarovine, Klinča Sela, Krašića, Žumberka i Grada Jastrebarskog nastavlja se u subotu, 21. svibnja kada se u šatoru na platou ispred Žitnice u 10:00 sati otvara dvodnevni Obrtnički sajam. Na 30-ak štandova posjetitelji će moći razgledati i birati različite prehrambene, uporabne i ukrasne proizvode domaćih i gostujućih obrtnika i poduzetnika.
Poseban ugođaj cjelokupnom događanju dati će izložbeno prodajni Sajam cvijeća „Cvjetna Jaska“, pa će jaskanski park idućeg vikenda dobiti novi vizualni ukras u obliku cvjetnih nota, instrumenata i drugih kreativnih instalacija na temu glazbe koja je ovogodišnji motiv jaskanskog sajma cvijeća.
Ljubiteljima glazbe bit će ponuđen i šarolik glazbeni program: od nastupa učenika Glazbene škole Jastrebarsko, Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, Gospodara tambura, glazbenog sastava The Kazetofon, pa do nastupa Baletnog studija Jastrebarsko i Svetojanskih mažoretkinja.
Za djecu je također osiguran zabavan i sadržajan program, a neće izostati ni ugostiteljska ponuda koja će obuhvatiti popularne gastronomske trendove ali i tradicionalne slastice poput štrudli,  kremšnita i jaskanskog sladoleda.
Značajan jubilej jaskanskih obrtnika, izložbu o tradicionalnom obrtništvu, Obrtnički sajam i Sajam cvijeća „Cvjetna Jaska“ organiziraju Udruženje obrtnika Jastrebarsko, Centar za kulturu i Turistička zajednica, uz suorganizaciju Zagrebačke županije i Grada Jastrebarsko te sponzore Hrvatsku obrtničku komoru, Obrtničku komoru Zagreb, Udruženje trgovaca Zagreb i Zagrebačku banku.
LJ.H.M.