Centar za kulturu Jastrebarsko reizdao je CD kultne domagovačke grupe CROATAE

Kako bi dostojno obilježili 25 godina zajedničkoga rada Croatae su 1994. odlučili snimiti neki tonski zapis koji bi ostao i kad Croatae odu u povijest. Ovih dana Centar za kulturu Jastrebarsko reizdao je na CD-u  ovaj tonski zapis kultne domagovačke grupe

S obzirom na to da je već snimljena kaseta sa starogradskim i tradicionalnim hrvatskim pjesmama, na novoj su kaseti bile vlastite, originalne pjesme koje su nastajale i izvođene tijekom svih godina rada sastava Croatae. Autor aranžmana i tekstova svih pjesama je Dragutin Fabijanić, osim teksta pjesme Moj brod koji je napisao Miroslav Palatinuš. Sve su pjesme ljubavne tematike jer je autor u to vrijeme bio jako zaljubljen, ali i tužan što dolazi do izražaja i u pjesmama. Brass sekciju pojačali su tada mladi akademski glazbenici Nikola Fabijanić i Krešimir Fabijanić. Sva sola na saksofonu svirao je autor, Damir Crnčec pomogao je u programiranju, Zoran Haraminčić na gitari te Zoran Hügl u snimanju. Ric, Bać, Bata i Klop svoje su dionice odsvirali s velikim entuzijazmom i voljom. Tih godina nije bilo jednostavno snimiti takav materijal, stoga je to bio veliki pothvat i avantura.

Malo o povijesti sastava Croatae

U Domagoviću 1969. godine, za vrijeme ljetnih praznika, četvorica srednjoškolaca Miroslav Palatinuš (Minja), Branko Fabijanić (Bać), Zvonko Fabijanić (Rok) i Franjo Ciban (Franc) pokušavaju skupno sviranje akustičnim gitarama i bubnjevima limene glazbe. Znajući za već uvaženog glazbenika Petra Fabijanića (Rica), tada studenta Muzičke akademije, traže njegovo mišljenje o svojemu sviranju i uspijevaju ga nagovoriti da im se pridruži. S njim dolaze Dragutin Fabijanić (Dado) i Petar Borković (Cota) pa počinju probe i sviranje u sastavu: Rok – bubnjevi, vokal; Ric – klavijature; Dado – saksofon; Cota – truba; Bać – bas gitara; Minja – solo i ritam gitara. Svakodnevne probe iznjedrile su sve veći repertoar pa počinju i prvi javni nastupi na prigodnim priredbama. U početku se sviralo priručnim sredstvima: pojačalom, harmonijem, gitarom s pikapom i bubnjem s pedalama domaće izrade.

U zimi 1969./1970. sastav dobiva ime Croatae, za mnoge nepoznata značenja, ali hrvatski grb na bubnju daje odgonetku. Uz pomoć lokalnih organizacija (Omladina, DVD Domagović i NK Domagović) kupuje se dio odgovarajućih instrumenata. Ric, kao stručna osoba, skida pjesme s gramofonskih ploča i raspisuje aranžman za svaki instrument, što rezultira dobrim nastupima na zabavama i plesnjacima. Kasnije mu se u tom poslu priključuje brat Dado, učenik glazbene škole, a potom student Muzičke akademije. Zahvaljujući aktivnom omladincu Dragutinu Borkoviću (Dadi), sastav od 1970. godine prati festival pjevača amatera Zlatni glas Plešivice. Reda se sviranje na zabavama, svadbama, gažama (Vidikovac Plešivica i Dom JNA) i nastupi na tada poznatim gitarijadama. Repertoar se neprestano nadopunjavao popularnim skladbama. Nakon državnih festivala (Zagrebački festival, Splitski festival, Vaš šlager itd.) pobjedničke bi pjesme već sljedećeg vikenda bile na repertoaru sastava.

Stalnim prestankom sviranja Minje, kratkotrajnim Baća (do 1974.) i odlaskom na odsluženje vojnog roka Rica, Ivica Gregurić (Bata) 1973. godine postaje novi član sastava. Od 1974. do 1991. sastav Croatae čine: Ric – klavijature, prateći vokal; Rok – bubnjevi, glavni vokal; Dado – saksofon, glavni vokal; Bata – gitara, prateći vokal; Bać – bas gitara, prateći vokal. S tim postavom ostvaruje se najveći uspjeh i gostovanja u Austriji, Njemačkoj (više puta), Kanadi 1985. te Kanadi i SAD-u 1989. Godine 1985., prije odlaska u Kanadu, snimljena je kaseta sa starogradskim i tradicionalnim hrvatskim pjesmama.
Značajne zamjene na razdoblje do godine dana bili su Darko Magdić (klavijature i bubnjevi) te Neno Krljan (klavijature).

Odlaskom Roka 1991. godine sastavu se priključuje Mirko Klopović (Klop) na bubnjevima, stoga jedini glavni vokal i lider sastava ostaje Drago. Te 1991. godine intenzivirao se rat u Hrvatskoj pa nije bilo moguće svirati niti je kome bilo do sviranja. Čim je potpisano primirje, počinje se buditi želja za sviranjem, obnavlja se repertoar te se uskoro ponovno redaju nastupi. Od tog razdoblja do konačnog prestanka s radom, 1996. godine, sastav Croatae često nastupa za naše iseljenike i prognanike u Njemačkoj pomažući tako u prikupljanju humanitarne pomoći za Hrvatsku.
Branko Fabijanić i Dragutin Fabijanić