Čak 26 jaskanskih vatrogasaca sa 7 vozila gasilo veliki požar na Žumberku

Nažalost, paralelno sa sezonom spaljivanja korova na poljoprivrednim površinama, krenula je i sezona požara uslijed nesavjesnog ponašanja pojedinaca, a s time se povećavaju i potrebe za vatrogasnim intervencijama.

U ponedjeljak, 14. ožujka već je u prijepodnevnim satima zabilježen požar otvorenog prostora u Bukovcu Svetojanskom kojeg su brzo lokalizirali i ugasili članovi vatrogasne postrojbe DVD-a Petrovina.
Istovremeno je na području Žumberka u mjestu Jurkovo Selo izbio veliki šumski požar na koji su izašle vatrogasne postrojbe Vatrogasnih zajednica općina Krašić i Žumberak.

Zbog izuzetno zahtjevnog terena i velike površine zahvaćene požarom kolege vatrogasci zatražili su pomoć pri gašenju te je po nalogu županijskog zapovjednika najprije na teren izašlo 11 vatrogasaca s dva vozila iz vatrogasnih postrojbi DVD-a Jastrebarsko i DVD-a Petrovina na čelu sa zamjenikom zapovjednika VZG Jastrebarskog Goranom Batušićem.
Nakon njih upućeno je dodatno još 15 vatrogasaca s 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Domagović, DVD-a Novaki, DVD-a Donje Izimje i DVD-a Gornja Reka kojima su koordinirali zapovjednik VZG Jastrebarskog Vedran Boričević te pomoćnik zapovjednika VZG Jastrebarsko Goran Dikšić.
Zajedničkim snagama s kolegama iz općina Krašić i Žumberak požar u Jurkovom Selu lokaliziran je oko 18 sati, dok je potpuno ugašen oko 20: 30 sati. Svega nekoliko kilometara dalje, u Kostanjevcu, oko 17 sati buknuo je još jedan veliki požar te su vatrogasci odmah po dojavi izašli na gašenje. Požar u Kostanjevcu lokaliziran je i ugašen oko 21 sat.

Istovremeno za vrijeme požara u Žumberku, na području grada Jastrebarskog, nešto iza 17 sati, buknuo je još jedan požar u Prilipju kojeg su vrlo brzo ugasili vatrogasci DVD-a Plešivica.
Tako je završio još jedan izazovan dan za vatrogasce članica VZG Jastrebarskog.
Vatrogasci mole za pojačan oprez: Iz Vatrogasne zajednice našega grada mole sugrađane da se suzdrže od spaljivanja korova na otvorenom prostoru, a ukoliko to nije moguće izbjeći, neka se pridržavaju preventivnih mjera zaštite od požara i prije spaljivanja nazovu vatrogasce na broj 193.
VZGJ