Čak 25 gradonačelnika i načelnika poručuje iz Jaske: voda je interes građana, a ne politike!

Predstavnici čak 25 jedinica lokalne samouprave sudjelovali su na sastanku u Jastrebarskom koji je inicirao gradonačelnik Zvonimir Novosel, na temu pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama. Raspravljali su o spornim, nezakonitim i neustavnim odredbama Zakona o vodnim uslugama i Uredbe o uslužnim područjima.

Povod ovog sastanka nepravedno je spajanje vodouslužnih područja koje provodi Vlada RH, a čelnici gradova i općina poslali su jasnu poruku da im je interes građana ispred politike, što potkrjepljuje odaziv predstavnika različitih političkih opcija. Sastanku su tako osobno ili putem platforme ZOOM prisustvovali gradonačelnici, načelnici i predstavnici gradova Ivanca, Ogulina, Korčule, Starog Grada, Križevaca, Krapine, Slatine, Knina, Pregrade, Cresa, Komiže, Svete Nedelje, Samobora, Opatije i Kastva te općina Smokvice, Vela Luke, Novigrada Podravskog, Jelse, Žumberka, Sućuraja, Klinča Sela, Stupnika i Matulja.
-Odlučili smo da ćemo u svrhu zaštite ustavom zajamčenih prava pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti spornih odredaba Zakona o vodnim uslugama s Ustavom te predložiti da se osporavane odredbe Zakona ukinu ili ponište. Voda je interes građana, a ne politike! – istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i pozvao kolege da se pridruže u toj borbi. Naglasio je kako je sljedeći korak, uz pokretanje postupka ocjene ustavnosti, poziv prema Udruzi gradova Republike Hrvatske da se uključi i zaštiti građane koji će donošenjem ove Uredbe biti direktno oštećeni.
U svojim su obraćanjima gradonačelnici Jastrebarskog, Zvonimir Novosel i Knina, Marijo Ćaćić istaknuli kako žele voditi konstruktivnu, opravdanu i utemeljenu borbu za prava svojih građana koja su narušena donošenjem politički obojene Uredbe o uslužnim područjima.
Jedinicama lokalne samouprave je, naime, država naložila pripajanje velikog broja postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga na pojedinim uslužnim područjima, i to običnom većinom danih glasova na skupštinama društava, vrijeđajući pritom odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje za takve odluke propisuju najmanje tri četvrtine danih glasova, kao i ustavno jamstvo prava vlasništva.
Zbog toga je prijedlog da se zajednički od Ustavnog suda zatraži privremena obustava radnji koje se poduzimaju na temelju osporavanih odredaba tog Zakona jer bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice. Prijedlog će biti dostavljen svim gradovima na potpis, a pozvani su i ostali koji prepoznaju ovaj način borbe da se uključe.
Podsjetimo, s prvim danima ove godine na snagu je stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima kojom se na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja. Konkretno, umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga, uspostavit će se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, odnosno skoro 5 puta manje. Uredbu koja je stupila na snagu 8. siječnja treba provesti do 8. srpnja ove godine.
P.A.