Božićne predstave Kazališta Škrabe


Nakon dvije godine bez predstava pred publikom zbog pandemije, Kazalište Škrabe svojim je vjernim (i novim) gledateljima na najbolji način uljepšalo ovogodišnje božićno razdoblje.

Četrdesetak mladih glumica i glumaca od 4 do 25 godina programom “Božićna prskalica” predstavilo se u subotu, 18. prosinca 2021, a odrasli ansambl je nakon dvije godine pauze odigrao božićnu verziju hit-predstave “Oko jedne hiže” u nedjelju, 19. prosinca 2021. Obje predstave održale su se u Glazbenoj školi Jastrebarsko.

Božićna prskalica

Mlade glumice i glumci Kazališta Škrabe, mnogi od njih debitanti, svoj kazališni kolaž “Božićna prskalica” proteklih su mjeseci pripremali u prostoru Glazbene škole Jastrebarsko. Kazalištarci su tamo od rujna 2021. održavali svoje satove glume i probe jer je jaskanska kazališna dvorana bila nedostupna zbog sanacije nakon potresa. Velika dvorana Glazbene škole pokazala se kao savršen prostor i za kazališne predstave, a svoje oduševljenje nisu krili ni izvođači ni publika. Kazalištarci posebnu zahvalu upućuju ravnateljici Glazbene škole Ivi Barač te djelatnicima škole Janku Frkonji i Renati Janušić, zbog kojih su se u novom prostoru osjećali “kao doma”.

Kroz program “Božićne prskalice” vodio je iskusni kazališni dvojac Mark Krcivoj i Niko Pavelić, a glumice i glumci nastupili su s programom kojeg su većim dijelom sami osmislili. Bilo je tu glume, plesa i pjesme, a uz šest kratkih igrokaza, niz recitacija i pjesama, ovacije publike zaslužili su najmlađi glumci, predškolci i prvašići, koji su pojačani iskusnim glumcima Isabellom Covatta, Nikom Pustaj, Svenom Briševcem, Leom Žalac, Katarinom Šamija i Ellom Šebina izveli igrokaz “Anđeli nogometaši”, za koji je glavninu teksta napisao prijatelj Kazališta Ivan Markotić. Publiku je oduševio i Leon Vlašić, inače glumac, a ovoga puta gajdaš. Leon je svojim gajdama uljepšao “Božićnu prskalicu”, koju su kazalištarci prošlog Božića snimali i prikazali online, a sada je kao gajdaš prvi put nastupio uživo. Velikim pljeskom pozdravljene su i mlade glumice Ana Glavinić i Franka Gavranović koje na probe Kazališta Škrabe u Jastrebarsko redovito dolaze iz zagrebačkog naselja Španskog.


Autorica plakata za “Božićnu prskalicu” je mlada dizajnerica (i pjesnikinja) Marija Kočet, za scenu su zaslužni Želimir Hrković i Dominik Sečen, a za ton Krešimir Karas i Dominik Sečen. Kostime su napravile Maria Špikić i Danijela Fabijanić Pavlaković, a asistentice režije bile su Jana Valečić i Maja Žalac. Program je osmislila i režirala Klementina Škrabe, a sve je nadgledao umjetnički voditelj Kazališta Nino Škrabe.Oko jedne hiže

Predstava “Oko jedne hiže” autora i redatelja Nine Škrabea od svoje je premijere u ožujku 2018. uspješno igrala u Jastrebarskom, ali i na gostovanjima u Pribiću, Donjoj Kupčini, Svetom Ivanu Zelini i Klinča Selima. U krcatom Domom kulture Jastrebarsko odigrana je u prosincu 2019, a zatim je sve stalo. Sada se, nakon dvogodišnje pandemijske pauze “Hiža” u velikom stilu vratila kući, u Jastrebarsko.

Jaskanci i njihovi gosti, stari fanovi i novi gledatelji, oduševljeno su pozdravili glumačku ekipu “Hiže” predvođenu legendom jaskanskog glumišta Deanom Skokom i Karlovčankom Višnjom Polojac, kojoj je jaskansko kazalište drugi dom. Uz njih, u “Hiži” su zaigrali Marta Brkljačić, Andrija Ferko i Nikola Oslaković, dok je ova izvedba posebno bila svečana i značajna za “veliku šestorku”. Naime, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Antun Penić Ivanko, Lovro Penić Ivanko, Anamaria Škoc i Jana Valečić prvi put su na kazališne daske stali 19. prosinca 2011. kao osnovnoškolci, a sada su istoga datuma, samo deset godina kasnije, oduševili kao članovi odraslog ansambla Kazališta, kojem su darovali deset godina svojih života.
Tonom predstave ravnao je Krešimir Karas, majstor rasvjete bio je Niko Pavelić, a umjetnički voditelj Kazališta Nino Škrabe na kraju je izašao na pozornicu kako bi toplim riječima pozdravio Želimira Hrkovića, “najboljeg glumca jaskanskog kazališta svih vremena”, koji početkom sljedeće godine odlazi u zasluženu mirovinu. Nadamo se da će Želimir Hrković, neslužbeni tehnički direktor Kazališta Škrabe već dugi niz godina, sada u mirovini imati više vremena za sve što ga veseli, uključujući i jaskansko Kazalište. Posebno iznenađenje nakon predstave za kazališni ansambl pripremila je Ivana Horvatić i njezin obiteljski obrt La Deco Dekoracija.

Poklon za Božić

Kazalište Škrabe želi Vam SRETAN BOŽIĆ te puno zdravlja, sreće, ljubavi, uspjeha, novih predstava i uzbudljivih pustolovina u novoj 2022. godini!
A za Božić 2021. poklanjamo Vam našu “Božićnu prskalicu”!
Naš najnoviji veseli program možete pogledati na Online Live TV Croatia na sam Božić, 25. prosinca 2021. u 19 sati na ovom linku:

https://www.facebook.com/onlinelivetvcro/live_videos

Za snimku i montažu programa zaslužan je Matija Grgas (Mat Photography), a za prikazivanje naše “Prskalice” baš na Božić zahvaljujemo našim prijateljima s Online Live TV Croatia na čelu kojih je Romano Sole.
Uživajte s nama i, još jednom, sretan Božić svima!

foto: Matija Grgas – Mat Photography