Boris Senker i Tahir Mujičić u Jaski – ovdje je sve počelo


Nedavno smo izvijestili o 50. obljetnici premijere prve predstave glasovitog autorskog trija Škrabe-Senker-Mujičić. U Malom kazalištu Trešnjevka (danas Kazalište Trešnja) održana je 15. veljače 1972. svečana premijera kultne predstave “Bajka o kneževiću Sveboru i Svarožici Sunčici” Nine Škrabea, Borisa Senkera i Tahira Mujičića.


Kako bi proslavili 50. godišnjicu premijere svoje prve zajedničke predstave Boris Senker i Tahir Mujičić posjetili su ovih dana prijatelja Ninu Škrabea i Jasku, uz koju ih vežu mnoge drage uspomene. U šetnji našim gradom posjetili su restoran “K Lojzeku” te se nakratko zaustavili i pred domom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko, u kojem su godine 1968. bili svjedoci osnivanja Dramske grupe “Tomaš Mikloušić”. Na poziv prijatelja Stjepana Preprotića i na poticaj kolega s fakulteta Tahira i Borisa te davne 1968. Nino Škrabe prihvatio se tada pod okriljem jaskanskih vatrogasaca vođenja jaskanske kazališne družine koja je danas prerasla u Kazalište Škrabe, a na čijem se čelu on kao umjetnički voditelj i redatelj nalazi već 54 godine.

Tahira Mujičića i Borisa Senkera smatramo stoga na neki način i kumovima jaskanskog Kazališta. U njihovoj pratnji u Jaski je ovom prilikom boravio arhitekt, likovni umjetnik i kantautor Ivica Kiš Caki, autor plakata “Svebora” te plakata za trojkin proslavljeni mjuzikl “O’Kaj”.