Besplatni udžbenici bit će nadstandard u županijskim školama

SAMOBOR, 10. travnja 2021. – Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, u Samoboru je predstavio programsku inicijativu besplatnih udžbenika za učenike srednjih škola Zagrebačke županije te pojasnio razloge takve inicijative.

„Gotovo polovica učenika, koji pohađaju osme razrede osnovnih škola, odabiru srednju školu u Zagrebu. Jedan od razloga je i što Grad Zagreb osigurava učenicima besplatne udžbenike. Mladima želimo ponuditi kvalitetnije uvjete školovanja i škole koje imaju u svojoj sredini učiniti atraktivnijima. To možemo kvalitetnim obrazovnim programima koji su usklađeni s potrebama tržišta rada, ali i kroz ovakve modele financijske pomoći“, naglasio je Zmajlović.
Prosječna cijena kompleta udžbenika iznosi više od 2.000 kuna. Kada bi se učenicima omogućili besplatni udžbenici, to bi značilo priličnu uštedu za jednu obitelj. Srednje škole u županiji pohađa oko 3.000 učenika i iz županijskog proračuna moguće je izdvojiti sredstva za njihove udžbenike.

„Županija je prije godinu dana iz nepoznatih razloga odlučila da neće financirati radne bilježnice za osnovne škole, a o sufinanciranju srednjoškolskih udžbenika nikad nije niti razmišljala. Školstvo nisu samo zidovi, školstvo su i programi i udžbenici, koji aktualnoj vlasti nisu predmet interesa, ali jesu građanima“, komentira Zmajlović.
Potvrdio je to činjenicom kako su građani, u provedenim istraživanjima o prioritetima u području obrazovanja među tri ključne teme istaknuli jednosmjensku nastavu i produženi boravak te besplatne udžbenike u školama. Budući da Županija ima ovlasti u obrazovanju, prijedlozi i potrebe građana kako omogućiti najbolje moguće uvjete za školovanje, moraju biti prioritet županijskoj vlasti.


„Ako djeca u srednjim školama u Zagrebu mogu imati besplatne udžbenike, onda mogu i djeca u srednjim školama Zagrebačke županije. Pogotovo ako to građani prepoznaju kao stvarnu potrebu“, zaključio je Zmajlović.
Zmajlovićev program pod nazivom Županija kakvu trebam u dijelu koji se tiče obrazovanja, osim besplatnih udžbenika za srednje škole, uključuje i organizaciju produženog boravka u školama u svim sredinama, uvođenje građanskog odgoja u škole, izgradnju škola tamo gdje je to zaista potrebno zbog velikog broja djece i uvođenja jednosmjenske nastave kao standarda te stipendiranje učenika i studenata deficitarnih zanimanja.