Aktivni jaskanski umirovljenici

U nedjelju, 28. siječnja održana je godišnja skupština Udruge umirovljenika Jastrebarsko na kojoj su članovi udruge jednoglasno prihvatili izvješće o prošlogodišnjem radu i plan rada za ovu godinu  

Članovi Udruge umirovljenika Jastrebarsko, jedne od najaktivnijih i zasigurno najbrojnije udruge u našem gradu koja trenutno broji preko 450 članova, održali su svoju redovnu godišnju skupštinu na kojoj se govorilo o radu udruge u prošloj te planovima za ovu godinu.

Predsjednik Udruge Stipe Bučar osobito je ponosan na dvije velike manifestacije koje su članovi udruge odradili u prošloj godini za što su dobili brojna priznanja i pohvale Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke Županije i Matice Umirovljenika Hrvatske. Radi se o 28. Susretu  umirovljenika Zagrebačke županije i 9. Susretu pjevačkih zborova iz cijele Hrvatske koji su održani u našem gradu.

Jaskanska udruga umirovljenika ima tri veoma aktivne sekcije. Najbrojnija je ona glazbeno-folklorna u kojoj se okupljaju ljubitelji plesa i pjevanja i koja ima veliki broj nastupa kroz godinu na svim manifestacija u našem gradu ali i izvan njega. Tu je i literarna sekcija koja okuplja desetak pjesnika, a ovih dana njihov član Josip Banković, u nakladi Udruge izdao je svoju prvu zbirku pjesama koju je na skupštini predstavio urednik zbirke Zdenko vuković Cena. Treća je biljna sekcija  koju vodi Mladen Božićević, veliki zaljubljenik u prirodu i poznavatelj ljekovitog bilja.


Najveći problem umirovljenicima je premali prostor za probe njihovih folkloraša i pjevača, ali se nadaju da će ga riješiti proširenjem dvorane uz pomoć Grada. S Gradom su razgovarali i o gradnji Doma za umirovljenike ali prema riječima Stipe Bučara, Grad tu ne može trenutno pomoći dok ne dođe do izmjene zakonske regulative od strane Države.  Zagrebačka je županija nažalost pak poduprla gradnju Doma samo u Velikoj Gorici.


Brojni su planovi Udruge i u ovoj godini, od uređenja prostora do organizacije više izleta i manifestacija, izdavanje Zbirke pjesama članova literarne sekcije, opremanje glazbeno folklorne sekcije te priprema dokumentacije za prijave na javne pozive.


Umirovljenicima se ovom prilikom među ostalim obratila i zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić, i čestitala im na njihovom aktivnom radu te poručila kako na podršku Grada mogu računati i ubuduće.

I.K.