After berba party & predstavljanje projekta Plešivičko vinogorje

Plešivičko vinogorje poziva sve vinare i vinogradare, kao i sve zainteresirane građane na After berba party i predstavljanje projekta u subotu, 8. listopada od 13 sati u nekadašnjoj Zadruzi na Plešivici, Plešivica 6.

U ugodnom druženju zainteresirani će građani moći saznati sve o ovom jedinstvenom projektu zajednice u kojem je vrijedno nasljeđe dano na upravljanje lokalnoj zajednici.
Naime, zbog lošeg poslovanja jedinog preostalog organizira­nog udruženja vinogradara, Poljoprivredne zadruge Plešivica kojoj je prijetio stečaj, postojala je opasnost za brand Plešivice, ali i vrijednu imovinu same Zadruge. Ona je odlukom njezine Skupštine prodana novom društvu, zajedno s pripadaju­ćom opremom i zemljištem, u ukupnoj vrijednosti od više od 2 milijuna kuna.
Predstavit će se i poslovni plan projekta Plešivičko vinogorje, koji uključuje povezivanje vinogradara i vinara te otkup grožđa samo s područja Plešivičkog vinogorja koje uključuje vinogorja Samobor, Plešivicu – Okić, Svetu Janu, Krašić i Ozalj – Vivodinu. Ta je regija nekoć imala cca 2.300 hektara vinograda a danas je to tek 400 hektara vinograda. Glavni razlog je taj što su nestali organizatori proizvodnje u okruženju, stoga ovaj projekt predstavlja moderan način povezivanja.
Osim toga, u dvije faze uredit će se i zgrada nekadašnje Zadruge, ponajprije uređenjem kušaone i vinoteke, a potom i restorana i hotela. O tome će govoriti projektant, arhitekt Otto Barić.
Iskoristimo povijesnu priliku koja se pruža svim članovima lokalne zajednice da upravljaju vlastitim resursima. Stvorimo zajedno priliku za mlade ljude koji će se uspješno baviti vinogradarstvom i vinarstvom i biti osnova gospodarstva i nositelji promjena, stoji u pozivu organizatora.

PV