A Porina dobiva…Nikola Fabijanić&Acoustic Project Strings

Jaskanac Nikola Fabijanić, glasoviti saksofonist, član Papandopulo kvarteta, pokretač Jaska Art Festivala i ravnatelj Centra za kulturu Jastrebarsko sinoć je na dodjeli ovogodišnjeg Porina dobio nagradu za najbolji album klasične glazbe.

Naime, njegov album “Koncerti za saksofon i gudače” snimljen s Acoustic Project Strings bio je nominiran za nagradu Porin u tri kategorije – za najbolji album, najbolju skladbu i najbolju snimku albuma klasične glazbe. Nikola je nagradu dobio za najbolji album klasične glazbe.
Nikola Fabijanić djeluje i kao profesor u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu te na Umjetničkim akademijama u Novom Sadu i Banja Luci. Stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Kao solist nastupio je i uz Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske ratne mornarice, orkestar Gaudeamus, Windstrings te Art Ensemble NRW. Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava.

Nikola već ima dva Porina, jednog zajedno s Papandopulo kvartetom iz 2014. također za najbolji album klasične glazbe, i drugog iz 2018. za najbolju skladbu klasične glazbe sa solističkim CD-om uz Simfonijski orkestar HRT-a. Jaskanci ga najviše znaju kao sopran saksofonistu Papandopulo kvarteta u kojem uz njega nastupaju još dva Jaskanca, Goran Jurković (tenor saksofon) iz Desinca i Tomislav Žužak (bariton saksofon) iz Petrovine, te uz njih Splićanin Gordan Tudor (alt saksofon),
Nadamo se da ćemo Nikolu Fabijanića i Kvartet Papandopulo uskoro moći slušati i u Jastrebarskom.
MH