Kreće obnova muzeja u Jastrebarskom

Zamjenik župana Damir Tomljenović uručio je gradonačelniku Zvonimiru Novoselu 10,7 milijuna kuna vrijedan ugovor za obnovu gradskog muzeja te župniku župe Sveta Jana Josipu Gonanu 4,2 milijuna kuna vrijedne ugovore za sanaciju klizišta i izradu projektne dokumentacije za obnovu crkve sv. Ane u Gorici Svetojanskoj

Gradonačelnik Zvonimir Novosel zahvalio je na podršci, dodavši kako osim zgrade muzeja Županija s više od 800 tisuća kuna financira i obnovu zgrade u Ulici V. Mačeka, a vjeruje i u podršku pri obnovi dvorca Erdödy za koja je sredstva Grad također aplicirao. „Oštećenja muzeja su od prizemlja do potkrovlja sve veća i ozbiljnija, a ova obnova obuhvatit će kompletnu sanaciju i statičku rekonstrukciju zgrade muzeja“, rekao je Novosel i dodao kako postupak obnove s državne razine ne ide zadovoljavajućom brzinom, no županijske službe pokazale su visoku razinu efektivnosti, na čemu je dodatno zahvalio.


Otkako smo u travnju ove godine raspisali javni poziv za financiranje obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom zaprimili smo 82 prijave, a potpisali 68 ugovora ukupne vrijednosti nešto više od 85 milijuna kuna, rekao je Tomljenović, istaknuvši kako Zagrebačka županija obnovu javnih objekata putem javnog poziva financira u sto-postotnom iznosu. Tomljenović je podsjetio kako je Gradu Jastrebarsko za obnovu i izradu projektne dokumentacije Zagrebačka županije prethodno  već dodijelila 1,2 milijuna kuna vrijedne ugovore.
Crkva sv. Ane u Gorici Svetojanskoj nakon potresa kategorizirana je crvenom naljepnicom. „Obnova je već započela s milijun kuna pomoći od strane Ministarstva kulture, a zahvaljujući sredstvima Županije moći ćemo nastaviti daljnje radove na učvršćenju crkve i izgradnji svetišta“, rekao je župnik Josip Gonan.

P.A.