70 godina DVD-a Plešivica

Cjelodnevnim programom članovi DVD- Plešivica i njihovi gosti proslavili su protekle subote, 28. kolovoza sedamdesetu obljetnicu od osnivanja društva.

Program proslave započeo je budnicom već u jutarnjim satima, a nakon polaganja vijenaca na mjesnom groblju služena je sveta misa kod kapelice u Prilipju. Potom je održana i svečana sjednica skupštine DVD-a Plešivica posvećena 70. obljetnici društva. Program je nastavljen u poslijepodnevnim satima dočekom gostiju i uzvanika te svečanim postrojavanjem kod vatrogasnog doma.


Prisutne članove i goste na proslavi pozdravio je predsjednik DVD-a Plešivica Denis Režek, i zahvalio im na dolasku. O radu društva u proteklih 70 godina govorio je tajnik društva Marijan Mulig, koji je među ostalim rekao kako je osnivačka skupština održana u Osnovnoj školi Plešivica 10. lipnja 1951. godine. Za prvog predsjednika je izabran Dragutin Nežić, za zapovjednika Franjo Lacković, za tajnika Josip Korak. Upisana su 84 izvršujuća i 69 podupirajućih članova, sve ukupno 153 člana osnivača. Da su vatrogasci svoj poziv shvatili vrlo ozbiljno dokaz je i upitni ark, koji je izrađen nakon nepune godine dana od osnivanja, gdje stoji da na području djelovanja (Plešivica, Prilipje, Jurjevčani) ima 1080 stanovnika, 456 zgrada, zidanih 202, pokrivenih slamom 23, crijepom 421. U organizacijsko-tehničkim podacima piše da društvo ima 1 četu, 20 vatrogasnih odjela, 76 izvršujućih članova, od kojih su svi muški.

Izgradnja vatrogasnog doma započela je u proljeće 1954., a njegovo prizemlje s 3 garaže je završeno u kolovozu iste godine. Odmah se krenulo sa zidanjem sale i hodnika na katu od opeke, a u 9. mjesecu 1955. je postavljeno prvo krovište. Danas je to zahvaljujući vrijednim članovima društva i njihovih donatora lijepo uređen vatrogasni dom s garažama i dvoranama. Prva vatrogasna oprema u Društvu za gašenje požara bila je vatrogasna motorna štrcaljka nabavljena 1952., dok je novi agregat “Rosenbauer” nabavljen 1972. godine. Početkom 1975. Društvo od svog prvog predsjednika Dragutina Nežića dobiva prvo vozilo u povijesti, polovni kombi. DVD Plešivica je 1979. godine samo kupilo novo kombi vozilo ZASTAVA 1500 TK. Prije petnaestak godina Društvo kupuje sadašnje navalno vozilo TAM 170 iz 1985. godine.
U svojoj povijesti vatrogasci DVD Plešivica su sudjelovali na nebrojno mnogo intervencija prilikom gašenja obiteljskih kuća, gospodarskih zgrada, požara otvorenih prostora, ali i velikih požara šuma, te su sve intervencije uspješno odrađene bez ljudskih žrtava. Godinama Društvo radi na protupožarnoj preventivi, te vjeruje, da je samo takva uporna protupožarna preventiva, koja se stalno naglašava, poštedjela velikih katastrofalnih požara ovo područje s ogromnom količinom šuma na strmom terenu na kojem se požar puno brže širi. Članovi društva redovno nastupaju i na vatrogasnim natjecanjima gdje su dosad ostvarili niz zapaženih rezultata. Od 2014. do danas u Društvu se stvara sve više vatrogasnih natjecateljskih odjeljenja te pod vodstvom prvog voditelja, a sada i zapovjednika Dragutina Muliga postignuti su najbolji rezultati u povijesti Društva.


Od 1968. u društvu djeluje i puhački orkestar koji redovito nastupa na svim značajnijim manifestacijama u mjestu i gradu Jastrebarskom, smotrama vatrogasnih puhačkih orkestara Republike Hrvatske, županijskim smotrama puhačkih orkestara, na gotovo svim crkvenim blagdanima, kod misa i procesija pod vodstvom profesora Dragutina Fabijanića.Ovu vrijednu obljetnicu članovima DVD-a Plešivica čestitala je zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić koja je najavila i nabavu novog navalnog vozila za DVD Plešivica, što je u svom govoru potvrdio i predsjednik Vatrogasne zajednice Jastrebarsko Željko Popović. Vatrogasce Plešivice pozdravio je i zaželio uspješan rad i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek. Na kraju svečanosti zaslužnim vatrogascima i članovima društva uručena su priznanja i nagrade.
I.K.