70 godina DVD-a i 25 godina Puhačkog orkestra DVD-a Stankovo

U teškim vremenima i pod strogim epidemiološkim mjerama, obilježeno je 70 godina rada od osnutka DVD – a Stankovo.

Uz sve poduzete mjere radi očuvanja zdravlja vatrogasaca i gostiju, održan je mimohod od sjedišta DVD-a do kapele Sv. Fabijana i Sebastijana u Stankovu. Tamo su članovi društva zajedno sa velečasnim Sinišom Hegedušićem, zahvalili Bogu i svom zaštitniku Sv. Florijanu na svemu što ih je pratilo u ovom časnom zvanju, a u molitvi prisjetili se svih članova koji su prošli kroz društvo u proteklih 70 godina djelovanja. Naime, DVD Stankovo osnovano je sada već davne 1951. godine.


Službeni dio proslave 70. godišnjice rada društva, kao i 25 godina djelovanja Puhačkog orkestra održan je u vatrogasnom domu u Stankovu uz ograničen broj prisutnih te uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Proslava je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zvonimira Novosela, a pored njega bili su tu i uzvanici i predstavnici društvenih i kulturnih organizacija Općine Klinča Sela, Grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije, kao i predstavnici brojnih prijateljskih vatrogasnih društava i udruga.


Za dosadašnji predan rad društva primljene su plakete Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog, gradonačelnika grada Jastrebarskog, te Zajednice kulturno umjetničkih društava Zagrebačke županije. Od onih koji su primili priznanja valja istaći gospodina Dragutina Kelečića, koji je za izniman i požrtvovan rad u društvu primio zlatnu plamenicu, jedno od najviših vatrogasnih odlikovanja, zatim Ignaca Smetka kojemu je uručen lik Sv. Florijana rezbaren u drvu, djelo Ignaca Horvatića iz Stankova.


Gradonačelniku Zvonimiru Novoselu također je uručen Horvatićev sveti Florijan rezbaren u drvu.
Uz lijepe riječi zahvale i podrške prisutnih uzvanika i gostiju veliku podršku društvu iskazali su prijatelji vatrogasci iz DVD-a Zaton kod Dubrovnika. Kao poklon darovali su im Statut dubrovačke republike iz davne 1309. godine koji opisuje kako se treba ponašati svaki član vatrogasnog društva u slučaju požara ili bilo koje druge ugroze.
M.S.