60 godina DVD-a Zdihovo

Članovi DVD-a Zdihovo i njihovi gosti proslavili su u subotu 20. kolovoza 60 godina djelovanja mjesnog vatrogasnog društva

Svečanim mimohodom vatrogasaca Zdihova i njihovih gostiju započelo je u subotu 20. kolovoza obilježavanje 60 godina rada i djelovanja mjesnog DVD-a. Pored brojnih prijateljskih društava, svečanosti je prisustvovao Leon Bastašić, predsjednik Gradskog vijeća Jastrebarskog i izaslanik gradonačelnika Zvonimira Novosela. Ivan Samarin, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Jastrebarsko i izaslanik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, te tajnik jaskanske vatrogasne zajednice Goran Dikšić.

Na samom početku predsjednik DVD-a Zdihovo Vladimir Sirovica, pozdravio je sve prisutne i zahvalio na dolasku i obilježavanju ove vrijedne obljetnice društva.

O radu DVD-a Zdihovo govorio je tajnik društva Daniel Raica, koji je naglasio kako je DVD Zdihovo, sada već davne 1962. osnovalo desetak entuzijasta. Samo godinu dana kasnije društvo brojalo već 25 vatrogasaca.   DVD Zdihovo danas je društvo s pedesetak aktivnih članova, opremljeno je za gašenje požara, ima ijepo uređeni vatrogasni dom u kojem se odvijaju razne aktivnosti.  Osobito su ponosni na svoju mladež koja je do sada ostvarila niz zapaženih rezultata. Uz pomoć Grada Jastrebarskog, društvo je otkupilo zemljište kod vatrogasnog doma na kojem planiraju urediti dječje igralište.

Na svemu što su do sada učinili za svoje čestitao im je potpredsjednik Vatrogasne zajednice Jastrebarsko Ivan Samarin, a potom i izaslanik gradonačelnika Leon Bastašić, koji je predsjedniku DVD-a Zdihovo uručio ključeve kombi vozila koje su do sada koristili vatrogasci Cvetkovića.


Nastavak je to projekta opremanja vatrogasnih društava koji provode Vatrogasna zajednica grada Jastrebarskog i Grad Jastrebarsko, a sve s ciljem veće učinkovitosti vatrogasaca i time podizanja razine sigurnosti, u što je do sada uloženo oko 3 milijuna, kuna rekao je ovom prilikom Leon Bastašić.

Podsjetimo, vatrogasna vozila uručena su DVD – ima Jastrebarsko, Plešivica, Donji Desinec, Donje Izimje i Sveta Jana, dok su kombi vozila uručena ili će uskoro biti uručena vatrogascima iz DVD – a Cvetković, DVD Gornja Reka, DVD Volavje i DVD Belčići. Preraspodjelom su vozila dobili i DVD Guci (od DVD Gornji Desinec), DVD Črnilovac (od DVD-a Donji Desinec) i DVD Zdihovo (od DVD-a Cvetković). Ove godine vatrogasci Jaske preuzeli su i zapovjedno vozilo te je ovaj važan projekt nastavljen.

Svečanost obilježavanja šezdesete godišnjice DVD-a Zdihovo bila je prilika da se zaslužnim članovima društva uruče prigodna priznanja te vatrogasne medalje i plamenice.

I.K.