50 godina misništva vlč. Gojislava Kovačića

Gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, u pratnji svojih zamjenika Stipe Bučara i Domagoja Šlata, uručio je župniku i dekanu vlč. Gojislavu Kovačiću srebrnu medalju „Jastrebarsko“ te zahvalnicu povodom pedeset godina misništva, od kojih je trideset i šest godina služio vjernicima Jastrebarskog dekanata, radio na dobrobit cijele društvene zajednice te nesebično vodio brigu o duhovnim potrebama župljana i pomagao potrebitima.

Biti u društvu velečasnog Kovačića uvijek je ugodno, jer radi se o čovjeku koji na poseban način oko sebe širi pozitivnu energiju, a svaka izgovorena riječ ima svoju težinu. Dugogodišnji svećenički staž koji oduvijek radi s ljubavlju i srcem učinio ga je bliskim ljudima, bili oni njegovi župljani ili ne. Voli razgovarati i zna se približiti čovjeku, što je veoma važno za svakog svećenika. I ono što je možda najvažnije u svemu, veoma je jednostavan i iskren čovjek.

Rođen je u Brleniću pokraj Krašića gdje je imao prilike učiti i slušati propovijedi te prisustvovati misama koje je vodio kardinal Stepinac, a s kojim je i u rodbinskoj vezi. Prvu svećeničku službu odradio je 1971. u župi Prekrižje gdje je proveo veliki dio svoje mladosti, punih 15 godina. U Petrovinu je stigao 1986. godine, zatekavši tamo, kako kaže, „zapuštenu“ župu. S obzirom da su i crkveni objekti bili u lošem stanju, od župne crkve, pa do crkve u Volavju, kapele u Domagoviću, Novakima i Izimju, odmah se primio posla te zajedno sa svojim župljanima, za koje je i ovom prilikom istaknuo kako su divni i razumni ljudi, krenuo u obnovu. Zahvaljujući upravo župljanima te raznim potporama uspio je obnoviti baš sve crkvene objekte kojima Župa obiluje. Kaže kako su to danas uređeni objekti kojima se svi ponose. Ovom prilikom, vlč. Kovačić zahvalio se svim svojim župljanima koji su puni razumijevanja i pomažu i dalje najviše što mogu. Posebno se zahvalio gosp. Ranku Vojnoviću koji svakodnevno vodi brigu o Njemu. Nije zaboravio niti zahvaliti se i gradonačelniku Zvonimiru Novoselu s kojim, kako kaže, oduvijek ima izvrsnu suradnju i koji oduvijek podržava sve njegove projekte i zamisli. Također, zahvalio se Gradonačelniku i na velikoj pomoći oko izrade i postave spomenika biskupa Borkovića u Domagoviću.

Uz srebrnu medalju „Jastrebarsko“ koju mu je danas uručio gradonačelnik Novosel, vlč. Gojislav Kovačić je dobitnik i Nagrade za životno djelo Grada Jastrebarskog. „Ako je itko zaslužio da mu odamo priznanje, onda je to vlč. Kovačić. Dragi Gojko, hvala Vam na svemu do sada učinjenom za jaskanski kraj i njegove vjernike. Vjerujem kako će i dalje, Vaše srce, želja i energija doprinositi našoj uspješnoj suradnji“, poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.
GJ