40 godina Motocross kluba Jaska

Svečanom sjednicom članovi Motocross kluba Jaska obilježili su u subotu, 16. ožujka u Mladini 40 godina djelovanja kluba i 45 godina motocrossa u Jastrebarskom

Motocross klub osnovan je prije 40 godina, 16. ožujka 1984. godine. Pet godina prije toga 1979. godine, AMD Amater iz Jastrebarskog odlučio je pokrenuti natjecanja u motocrossu na obroncima Plešivice, odnosno padinama popularne vinorodne Mladine. Entuzijasti AMD-a ubrzo su s riječi prešli na djela, pa je nedugo zatim sagrađena atraktivna staza koju je kreirao ondašnji višestruki šampion motocrossa, legendarni Karlovčanin Leno Šoštarić.

Staza Mladina uvijek je dobivala odlične ocjene i kritike od najkvalitetnijih svjetskih vozača koji su se na njoj natjecali. U motociklističkom sportu, Motocross klub „Jaska“ je jedan od najuspješnijih klubova u Hrvatskoj. Jaskanci su se posebno istakli organizirajući svjetska i europska prvenstva. Na stazi Mladina, do sad je organizirano oko 30 takvih natjecanja.


Već od samih početaka, klub je uživao potporu naše najveće naftne kuće INE, a vrijedni jaskanski motokros djelatnici uz pomoć INE, Auto kluba Jaska, i ostalih sponzora stalno su jačali svoj klub i ulagali u razvoj staze Mladina i njezinih pratećih objekata.
Posebnu zanimljivost predstavlja tradicija, koja se u klubu ljubomorno čuva, a vrijedna je možda i Guinnessove knjige rekorda. Naime, sve godišnje Skupštine kluba, kroz ovih četrdeset godina nakon osnivanja, održane su uvijek na isti dan-16. ožujka, bez obzira koji to dan bio u tjednu.


Brojni su vozači, mnogi od njih vrhunski majstori motocrossa i državni prvaci, branili boje „Jastrebova“ s Mladine. Najpoznatiji među njima bili su učitelji i idoli mnogih generacija Stjepan – Štef Rački i Josip Peršin. Jaska je imala nenadmašnog “Asa z bregov”, Gorana Goričkog, koji je dugi niz godina „žario i palio“ na motocross stazama u Hrvatskoj i inozemstvu. Za naš klub vozila je i nekolicina uglednih vozača angažiranih iz susjedne „Dežele“ – Janez Juhant, Sašo Simčič i Silvin Vesenjak.

Ljubitelji motocrossa sjećaju se rado i vrsnog majstora Rudolfa Špiljara i svugdje rado viđenog Dragutina Marovića starijeg. Motocross klub Jaska osvojio je niz titula prvaka i osvajača Kupa u bivšoj državi i samostalnoj Hrvatskoj.

Pojedinačne naslove osvajali su Željko Car, Janez Juhant, Sašo Simčič, Goran Gorički, Rudolf Špiljar, Stjepan Rački i Viktor Bolšec,  koji je do pojave Gorana Goričkog i Nenada Šipeka bio najveći motocrossist s naših prostora.

Među aktualnim vozačima Kluba danas, svakako se ističe Danko Braim, višestruki prvak Hrvatske u motocrossu za klasu veterana i izbornik hrvatske motocross reprezentacije. U četrdeset godišnjoj povijesti klub je organizirao najveća svjetska natjecanja. Prvenstvo svijeta, u konkurenciji do 125 i 250 ccm. Nekoiliko utrka Prvenstva Europe, a Mladina je 2004. godine imala dosad najznačajniju priredbu, utrku za Kup nacija Europe, po uzoru na svjetski Kup nacija.


-Danas se u Mladini osim motocrosa održavaju različite discipline; moto rally, moto slalom, Trial, super enduro i cross country, rekla je među ostalim na svečanoj sjednici agilna predsjednica kluba Jadranka Kunović, i dodala kako je Motocross klub Jaska primio dosad mnogobrojna priznanja, proglašen je klubom godine – HMS prvenstva Hrvatske u super enduru, trialu, motoslalomu, motorallyu i crosscountryju.

Pored nekadašnjih vozača kluba, svečanoj sjednici odazvali su se i brojni gosti i sponzori među kojima i predsjednik Moto saveza Hrvatske Stjepan Peršin, predsjednik i tajnika Autokluba Jastrebarsko, predsjednik i tajnik jaskanske Sportske zajednice i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

-U 45 godina motocrossa u našoj Mladini stasala su mnoga velika vozačka imena. Moram izdvojiti našeg Jaskanca, Gorana Goričkog koji nam je bio dječački uzor i prava zvijezda tog vremena. Iako danas klub ne sjaji starim sjajem, možemo ga smatrati obiteljskim srebrom, a ono se ne prodaje, ono se čuva i koristi u najvažnijim prilikama. Želim vjerovati u bolju budućnost ovog sporta i nadam se da će Mladini reflektori opet obasjati neke nove “zvjezdane” vozače. Svi ćemo u tome pomoći, poručio je gradonačelnik Novosel članovima Kluba.

Zaslužnim pojedincima i sponzorima na kraju svečane sjednice uručena su prigodna priznanja.

I.K.