24 sata za Krijesnicu


Rujan, mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima dječje dobi, stoga je idealan mjesec da akcija “24 sata za Krijesnicu” započne, rekao nam je poznati jaskanski humanitarac i biciklist Ivan Puškarić koji će zajedno s Markom Kosom 21. i 22. rujna na Jarunu u Zagrebu voziti bicikl 24 sata s humanitarnom notom za udrugu Krijesnica.

U vremenu zabrana i raznih ograničenja, u vremenu kada smo prisiljeni mijenjati način života zbog potresa i pandemije koronavirusa bitno je ostati aktivan. Zato tijekom rujna želimo osvijestiti i smanjiti predrasude koje se vežu uz problematiku maligne bolesti u dječjoj dobi, primjerice da je maligna bolest zarazna, da su roditelji ili djeca na neki način sami odgovorni za bolest ili da je maligna bolest nužno i smrtonosna, rekli su nam Ivan i Marko.

Na vama je da odaberete način kretanja, a možete birati između hodanja, trčanja ili vožnje biciklom. Uz to, za odabrani način kretanja birate sami udaljenost ili minutažu. Sudjelovanjem u akciji jačate svoj organizam, a ujedno i pomažete udruzi Krijesnica. Konkretno, pomažete djeci koja su od nadležnog onkologa upućena na liječenje u inozemstvo, a koje trenutno nije dostupno u Hrvatskoj. Obzirom obitelji malih onkoloških bolesnika koja na posebnu vrstu zračenja najčešće putuju u Prag nemaju pokrivene troškove smještaja i života udruga Krijesnica svaku obitelj pomaže s iznosom od 15 tisuća kuna. Odlučite li se tako za hodanje ili trčanje možete birati između rute u dužini od 2,4 kilometra ili pak trajanja aktivnosti od 24 minute. Odlučite li pak voziti bicikl to možete učiniti na ruti u dužini od 24 kilometra, a možete voziti 240 minuta. Oni najneustrašiviji biciklisti mogu odabrati i vožnju biciklom u trajanju od 24 sata koju će odabrati i organizator Ivan Puškarić i kolega Marko Kos kako bi skrenuti pažnju i osvijestiti, smanjiti predrasude koje se vežu uz problematiku maligne bolesti u dječjoj dobi, primjerice da je maligna bolest zarazna, da su roditelji ili djeca na neki način sami odgovorni za bolest ili da je maligna bolest nužno i smrtonosna.
Hvala što pomažete Krijesnici svijetliti jer ovo je: • Bitka na koju vas nitko ne može pripremiti • Bitka u kojoj se lakše sudjeluje uz vašu podršku • Bitka koja nije prestala s COVID-om, samo je još veći izazov • Bitka koja se nastavlja izlaskom iz bolnice
Ono što činimo za drugoga činimo za sebe

Zlatna vrpca simbol je podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti. Zlatna boja simbolizira vrijednost i otpornost svih malih heroja koji se bore s rakom. A udruga Krijesnica simbolizira svjetlost, koja je najizražajnija upravo kad je najdublji mrak.
Podrži akciju na ČINI PRAVU STVAR donacijom:
https://cinipravustvar.hr/izazov/24-sata-za-krijesnice/33951
I.K.