200 malih Jaskanaca uči plivati u sklopu Ljetne igraonice

Projekt Ljetne igraonice postao je svojevrsni simbol grada Jastrebarskog, a ove godine kroz mnoštvo aktivnosti slavi svoj 20. rođendan

Jedna od aktivnosti koja se provodi je i Škola plivanja za djecu od 5 do 10 godina starosti koja je započela 4. srpnja, a 200 polaznika prošlo je obuku na bazenu u Utrinama. Projekt Škole plivanja provodi Društvo naša djeca Jastrebarsko, organizator Ljetne i zimske igraonice, a uz potporu Grada Jastrebarskog, Zagrebačke županije i Ministarstva turizma i sporta.


Zabrinjavajuća je činjenica da 60% djece u Hrvatskoj ne zna plivati, što je jedan od najčešćih uzroka nesretnih slučajeva. Škola plivanja za nas je izrazito važna, a podršku smo dobili i od resornog Ministarstva turizma i sporta i to u najvećem iznosu od gotovo 110 tisuća kuna. Projekt „Hrvatska pliva“ izvrsna je polazna točka, no plivanje treba vratiti u školske kurikulume., ističe Nikolina Ribarić, predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko.


Osim plivanja, za osnovnoškolce su održani nogometni turniri, plesna radionica, škola duatlona i juda, filmska i radionica crtanog filma, likovna radionica, škola šaha, informatička radionica, Mali znanstvenici, škola gimnastike i odbojke, lutkarska radionica, škola rukometa, karatea, streljaštva, brdskog biciklizma, stolnog tenisa, mažoret plesa, škola rolanja, penjanja na umjetnu stijenu, jedrenja, badmintona, veslanja, tenisa, olimpijada starih igara, radionica plesa na svili, dramska radionica, ultimate frisbee, škola orijentacijskog trčanja, kreativna radionica, škola streličarstva i već spomenuta škola plivanja.

I polaznici dječjih vrtića okušali su se u brojnim aktivnostima, na kreativnoj pričaonici, Malim znanstvenicima, lutkarskoj i likovnoj radionici, školi mažoret plesa i tenisa, plesnoj radionici, školi juda i gimnastike, kao i radionici plesa na svili te školi plivanja.
Ljetna igraonica započela je prije dvadeset godina, na inicijativu gradonačelnika Zvonimira Novosela i pokretača projekta Domagoja Šlata koji je danas itekako ponosan na sve ono u što se Ljetna igraonica razvila.


Pokrenuli smo projekt Ljetne i zimske igraonice kako bismo djecu kroz igru i smijeh učili novim vještinama i razvijali u njima sportski duh i duh prijateljstva. Zasigurno je ovaj projekt i među vodećim razlozima zašto Grad Jastrebarsko s ponosom nosi status Grada prijatelja djece, ističe Domagoj Šlat.


Gradonačelnik Zvonimir Novosel također je ponosan na projekt koji iz godine u godinu uključuje sve veći broj djece, ali i entuzijasta koji s njima punog srca rade. „Svako treće dijete s područja Jastrebarskog pohađa aktivnosti igraonica, što je najbolji dokaz kvalitete  ovog projekta“, dodaje gradonačelnik. Dodajmo i kako je, kad je riječ o djeci starosti između 5 i 10 godina ta brojka i puno veća, odnosno više od 50% jaskanskih mališana te dobi sudjeluje u ljetnim i zimskim aktivnostima.

P.A.