20 godina nemara dovele zdravstveni sustav na području Zagrebačke županije do ozbiljnih problema

06.04.2021. Stanovnici Zagrebačke županije za većinu pregleda i dalje moraju u Zagreb, zbog toga što u domovima zdravlja na području županije nedostaje prvenstveno liječnika

Radi se o velikom problemu koji će biti još više izražen u budućnosti, zbog toga što analiza potreba za specijalističko usavršavanje pokazuje kako je u godinama koje slijede potrebno još dodatnih 150 specijalista. Zagrebačka županija je tek od prošle godine počela raspisivati natječaje za liječnike i medicinsko osoblje, ali nije ih našla unatoč tome što je uz primjerenu plaću ponudila i dodatne povlastice poput subvencije kamate na stambeni kredit ili trošak podstanarstva, subvencija vrtića i službeni automobil na raspolaganju 24 sata.
„Aktualni župan Kožić sjedi na ovoj poziciji već 20 godina i svojim nemarom je doveo zdravstveni sustav do ozbiljnih problema. Da on ili njegov ravnatelj vode računa o zdravlju ljudi, onda bi znali koliko pedijatara ili ginekologa koje godine ide u mirovinu. Nedopustivo je da Županija svake godine u zdravstveni sustav povrh plaća za osoblje ulaže dodatnih 40 do 50 milijuna kuna proračunskih sredstava, a da sada nakon 20 godina imamo sustav pun rupa i Dom zdravlja Zagrebačke županije koji posluje u problemima“ – izjavio je Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare koju je održao ispred Zagrebačke županije u povodu Svjetskog dana zdravlja. Zmajlović je naglasio i kako u 20 godina nije izrađen niti jedan dom zdravlja, riješena je tek energetska obnova na tri objekta uz vanjsko sufinanciranje, a upitno je kako će se sanirati šteta od potresa na županijskim zdravstvenim objektima koja je procijenjena na 13,3 milijuna kuna.

Nedostaje i uređaja pa tako primjerice stanovnici Svetog Ivana Zeline nemaju rendgen. S druge strane u Jastrebarskom postoji uređaj, ali nema liječnika pa se nalazi moraju slati u Samobor i čekati tjedan dana što u slučaju nekih hitnih situacija nema nikakvog smisla. U nekim mjestima, primjerice Svetoj Nedelji nedostaje i pedijatar i ginekolog. Stvari su krajnje ozbiljne u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, u kojoj je smješteno stotinjak teško bolesne djece, a zgrada je teško stradala od potresa i ima žutu naljepnicu. Nesretni slučaj iz Zaprešića otprije par godina razotkrio je i velike probleme u sustavu hitne službe Zagrebačke županije, ali umjesto da novac ulože u sufinanciranje timova hitne službe za gradove i općine, župan Kožić se radije odlučio za kupovinu skupe privatne kuće u Velikoj Gorici za 1.7 milijuna kuna, u kojoj su sada smješteni ravnatelj hitne i njegovo administrativno osoblje. Stanovnici Zagrebačke županije ogorčeni su zbog lista i dinamike cijepljenja i s pravom se žale, jer se po društvenim mrežama pročelnici i županovi najbliži suradnici hvale kako su primili cjepivo. Velika afera nastala je i s 250 cjepiva koja su podijeljena djelatnicima zračne luke, koja je privatna tvrtka. Oni su cijepljeni suprotno nacionalnom programu cijepljenja i unatoč činjenici da poslove sigurnosti i pregleda putnika ne obavljaju djelatnici zračne luke već policija i zaštitarske tvrtke.

Mihael Zmajlović je predstavio i svoj prijedlog organizacije zdravstvenog sustava na području Zagrebačke županije i naglasio: „Kao budući župan odredit ću prioritete i efikasniju organizaciju u sustavu zdravstva. Odmah ćemo krenuti u pripremu dokumentacije za izgradnju nove bolnice u Gornjoj Bistri. Država je darovala zemljište, a župan ništa ne poduzima unatoč tome što se djeca nalaze u zgradi sa žutom naljepnicom. Također, krenut ćemo u osnaživanje primarne i specijalističke zdravstvene zaštite, medicine rada, ginekologije i pedijatrije u svim gradovima te uvesti niz preventivnih programa kojima će se podići standard zdravlja“. Zmajlović je naglasio i nekoliko konkretnih projekata iz svoje kampanje kao što su mobilni timovi specijalista, sistematski pregledi za umirovljenike, a najavio je i program protiv ambrozije koja muči preko 30% stanovnika Zagrebačke županije i predstavlja najrašireniji i najagresivniji peludni alergen. Pohvalio je i sve djelatnike u zdravstvu, koji se trude i rade odličan posao unatoč lošim uvjetima koji imaju od strane Županije kao osnivača zdravstvenih ustanova.
Zagrebačka županija je jedina županija koja na svom području nema županijsku bolnicu. Županija je osnivač sljedećih zdravstvenih ustanova: Dom zdravlja Zagrebačke županije, Ljekarne Zagrebačke županije, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.
Posebno je zanimljiv projekt izgradnje bolnice Naftalan, vanjskih i unutarnjih bazena, prvotno procijenjen na 35 milijuna kuna, da bi nakon dvije godine koliko traju radovi, samo u dijelu građevinskih radova narastao na 63,5 milijuna. Rok završetka radova dva puta je prolongiran i cijeli ovaj projekt zbog brojnih zavrzlama, žalbi, natjecateljskog postupka uz pregovore, postupka nabave i netransparentnosti podsjeća na projekt zagrebačke žičare.

SDP ZŽ