PUHAČKI ORKESTRI JASKE

Grad Jastrebarsko poznat je kao „Grad glazbe“ i dom mnogim poznatim licima hrvatske glazbene scene
Znamo kako Jaska nudi pregršt zabavnih i edukativnih glazbenih festivala tijekom cijele godine (nešto manje od pojave virusa COVID-19, zbog epidemioloških mjera). Također se ističe i Glazbena škola Jastrebarsko, čiji su učenici vlasnici brojnih županijskih, ali i državnih priznanja. No vratimo se u vrijeme kada nisu postojale glazbene škole pa su djeca svoje prve note usvajala u vatrogasnim orkestrima.
Puhački orkestar DVD-a Cvetković

Najstariji je u Zagrebačkoj županiji, a djeluje od 1895. godine. U 126 godina, kroz orkestar prošlo je 7 generacija glazbenika svi pod stručnim vodstvom profesora glazbe. Sadašnji profesor Dragutin Fabijanić orkestar je preuzeo od profesora Mirčića 1983. godine i od tada predano i profesionalno uvježbava glazbenike koji sudjeluju na svim važnim manifestacijama u gradu Jastrebarskom. Redovito nastupaju na Županijskim smotrama kao i na Susretima vatrogasnih puhačkih orkestara RH. Orkestar u svom sadašnjem sastavu djeluje od 2005. godine, a okuplja oko 28 članova.

Puhački orkestar DVD-a Petrovina
Puhački orkestar DVD-a Petrovina kroz svoju 126-tu godišnju tradiciju neizostavni je dio kulturnog i glazbenog identiteta mjesta Petrovina. Članovi Puhačkog orkestra tradicionalno održavaju Božićni koncert u Petrovini i sudjeluju na svim važnim manifestacijama u gradu Jastrebarskom. Veliki broj članova Puhačkog orkestra DVD-a Petrovina sudjelovao je u sastavu orkestra Vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko na Svjetskom festivalu mladih glazbenika u Zürichu 2017. godine, gdje su u konkurenciji svjetskih glazbenika osvojili brončano priznanje. Članovi orkestra neprestano razvijaju prijateljsku suradnju s drugim orkestrima, a u svoje nastupe često uključuju i sastave mažoretkinja. Suradnja s Ogulinskim mažoretkinjama rezultat je uspješnog nastupa i predstavljanja na karnevalu u Veroni. Od rujna 2018. godine brojni pomladak se priključio orkestru te Puhački orkestar DVD-a Petrovina danas broji 38 članova, a od tada djeluje pod stručnim vodstvom profesora Krešimira Fabijanića.

Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec
Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec osnovan je 1919.godine, čak 10 godina prije samog DVD-a i djeluje neprekidno sve do danas. U orkestru su se izmijenile brojne generacije glazbenika i svaka od njih je ostvarila zapažene rezultate. Danas starija sekcija orkestra broji 30-ak članova. Orkestar sudjeluje na svečanostima i manifestacijama na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini te su redoviti sudionici Susreta vatrogasnih puhačkih orkestara. Od međunarodnih nastupa valja izdvojiti gostovanja u Makedoniji 2011. godine, Mađarskoj 2012. godine, Italiji i Francuskoj 2013. godine te sudjelovanje na Svjetskom festivalu mladih glazbenika u Švicarskoj od 2005. pa na dalje u sklopu orkestra VZG Jastrebarsko. Od 1984. do 2018. godine orkestar je djelovao pod stručnim vodstvom profesora Petra Fabijanića, a od tada djeluje pod vodstvom profesora Miroslava Poljančića te Gorana Jurkovića koji vodi podmladak.

Puhački orkestar DVD-a Domagović
Puhački orkestar DVD-a Domagović osnovan je 1938. U današnjem sastavu djeluju četiri generacije glazbenika: 1976., 1990., 1996. te 2013. Puhački orkestar je 1989. godine predstavljao bivšu državu na smotri folklora južnih Beskida u Poljskom gradu Visli. Godine 1997. postao je protokolarni orkestar Hrvatske vatrogasne zajednice za čije su potrebe snimili kazetu i CD. Najveći uspjesi su svakako posjet Rimu i audijencija kod Svetog Oca Ivana Pavla II. Te nastup na Svjetskom festivalu mladih orkestara u Zürichu 1999. gdje su osvojili drugu nagradu. Orkestar redovito nastupa na Susretima hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture te se četiri puta plasirao na završno natjecanje. Također, jedini je orkestar koji je nastupio na sva 33 Susreta vatrogasnih orkestara Republike Hrvatske. Orkestar redovito nastupa na svim gradskim manifestacijama te nastupa širom Lijepe naše. 2013. godine s radom je počeo pomladak orkestra koji je do 2018. g. djelovao kao samostalni orkestar s impozantnim brojem od 35 mladih glazbenika. Krajem 2018. g. pomladak i matični orkestar su ujedinili svoje snage te sada djeluju kao jedinstveni orkestar s više od 40 glazbenika. Do 2018. godine orkestar je vodio prof. Petar Fabijanić, a od 2019. g. orkestar umjetnički vodi prof. Mario Fabijanić.

Puhački orkestar DVD-a Plešivica
Puhački orkestar neprekidno djeluje od 1968. godine. Sudjeluje redovito na svim gradskim, županijskim i državnim smotrama. Nekoliko članova orkestra nastupa redovito i na svim nastupima sa orkestrom Vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko. 2018. godine orkestar je proslavio 50 godina neprekidnog rada. Tu veliku proslavu su posjetili i na njoj nastupili svi puhački orkestri s područja grada Jastrebarskog. U orkestru djeluje već 5. generacija svirača. Pomladak orkestra, koji danas redovito nastupa, je okupljen i započeo sa radom u svibnju 2017. godine. Orkestrom dirigira profesor i ravnatelj glazbene škole Jastrebarsko, Dragutin Fabijanić.

Puhački orkestar DVD-a Stankovo
Puhački orkestar DVD-a Stankovo osnovan je 1995. godine na temelju tradicije organiziranog sviranja puhačkih instrumenata na Okiću koja se bilježi od sredine 19. st. Članovi orkestra su glazbeni amateri, učenici, studenti, radnička mladež te ostali entuzijasti i zaljubljenici u sviranje, druženje i putovanja, aktivnosti koje čine srž orkestra. U proteklih 20 godina orkestar aktivno sudjeluje na svim mjesnim, gradskim, lokalnim, regionalnim i državnim zbivanjima, a zabilježio je i brojne turneje po inozemstvu (Češka, Njemačka, Crna Gora, Francuska, Nizozemska, Španjolska). Stručni voditelj orkestra je profesor Dragutin Fabijanić, koji mu je svojim osebujnim stilom svakako dao pečat i prepoznatljiv karakter. Aktualni podmladak čini oko 10 djece osnovnoškolskog uzrasta, a „veliki“ orkestar broji 25 članova.
Tradicija muziciranja i veliki broj puhačkih orkestara na području grada Jastrebarskog dokaz su senzibiliteta i želje Jaskanaca za kulturnim napretkom sela i grada. Na jaskanskom području Puhački orkestri djeluju pod okriljem Dobrovoljnih vatrogasnih društava koja im daju tehničku podršku, a pomlađivanje puhačkih orkestara osigurava kontinuirani prirast članstva Dobrovoljnim vatrogasnim društava.
JAKOV FABIJANIĆ