180 godina Matice hrvatske – dođite na proslavu u Jastrebarskom

 

 

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u subotu, 7. svibnja 2022. u 20 sati u Glazbenoj školi Jastrebarsko (Zrinski-Frankopanska 13, Jastrebarsko) organizira proslavu 180 godina Matice hrvatske i izvještajnu skupštinu jaskanskog ogranka

 

Uz redovne članove ogranka, na ovaj svečani program pozvani su i svi prijatelji, suradnici i budući članovi Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

Matica hrvatska utemeljena je 10. veljače 1842. godine pod nazivom Matica ilirska, sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova te jedan od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Prvi predsjednik Matice bio je grof Janko Drašković, istaknuti političar i najstariji član hrvatskog narodnog preporoda, a naziv je promijenjen u Matica hrvatska1874. Prvo Matičino izdanje bio je Gundulićev “Osman” 1844, a to se i danas smatra pravim kulturnim i političkim pothvatom. Od 1971. do 1990. rad Matice hrvatske je zabranjen.

Danas u Hrvatskoj i u svijetu djeluje više od stotinu ogranaka Matice hrvatske koji su zbog svoje bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.

Matica hrvatska u Jastrebarskom djelovala je već u drugoj polovici 19. stoljeća, kada su njezini istaknuti članovi bili “otac domovine” Ante Starčević i njegov nećak David Starčević, tada žitelji Jastrebarskog.

Početkom sedamdesetih, za vrijeme Hrvatskog proljeća, ponovo je obnovljen rad Matice u Jastrebarskom. Član jaskanske Matice tada je bio i slavni slikar i scenograf Ljubo Babić. No, djelovanje Matice ubrzo je zabranjeno. Dvadeset godina kasnije, uspostavom hrvatske države, ponovo se pokreće rad Matice u Jastrebarskom, ali tada počinje rat i sve ponovo zamire…

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom obnovljen je 19. studenog 2010. i od tada kontinuirano djeluje na promicanju narodnog i kulturnog identiteta na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva te baštine grada Jastrebarskog, jaskanskog kraja i šire.

Jaskanski ogranak do sada je organizirao brojna događanja na području jaskanskog kraja, Zagrebačke županije i Zagreba, izdao 17 vrijednih knjiga te obnovio djelovanje Gradskog pjevačkog društva “Javor” čiji korijeni sežu u daleku 1875.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom svojim djelovanjem obuhvaća područje Grada Jastrebarskog te okolnih općina – Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom od 2010. je Klementina Škrabe, a Predsjedništvo od 2010. do danas uz nju čine potpredsjednik Želimir Hrković, tajnik Stjepan Volarić, blagajnica Vesna Tadić te članovi Josip Falica, Zvonimir Kufrin i Nino Škrabe.

Jaskanski Matičari mole da svoj dolazak na njihov program potvrdite najkasnije do četvrtka, 5. svibnja 2022. na mail-adresu: matica.jaska@gmail.com.

MH