13 MILIJUNA KUNA VRIJEDNO ULAGANJE U UNAPREĐENJE JASKANSKOG PODUZETNIŠTVA


Projekt izgradnje prometnica S3-S4-T10 u Gospodarskoj zoni Jalševac vrijedan 13 milijuna kuna provodi Grad Jastrebarsko, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Grad Jastrebarsko provodi projekt „Izgradnja prometnica S3, S4 i T10 u Gospodarskoj zoni Jalševac“ KK.03.1.2.28.0001 u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. vrijednog 12.970.144,05 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 11.024.622,44 kn, dok je Grad Jastrebarsko uložio vlastita sredstva u iznosu od 1.945.521,61kn. Povodom početka izgradnje prometnica danas, 28. rujna 2021. godine održana je početna konferencija za medije.


Ulaganja u poslovnu infrastrukturu su nužna za privlačenje novih investicija i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. „Ovo je još jedan od 25 velikih projekata koje provodi Grad sufinanciran EU sredstvima od kojih je 15 već realizirano u vrijednosti od 42,3 milijuna kuna, a trenutno provodimo njih 6 vrijednih 272,1 milijun kuna“, naglasio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko. Istaknuo je kako je ovo jedan od projekata koji se provodi i financira u okviru Urbane aglomeracije Zagreb pored obnove i revitalizacije dvorca Erdödy te izgradnje i modernizacije biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici. „Ovu pristupnu cestu gradimo do najvećeg gradskog projekta – uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koji će zajedno po završetku stvoriti cjelinu. Vrijednosti ovih projekata nadilaze veličinu nekoliko godišnjih proračuna Grada Jastrebarsko, pa bez europskih fondova ne bismo sami mogli financirati sve ovo. Mi smo primjer kako mali grad s malim timom može biti uspješan u povlačenju europskih sredstava.“


Realizacijom projekta omogućit će se otvaranje pristupa neiskorištenom zemljištu i povećanje površina namijenjenih za poduzetništvo, te će se tako izravno doprinijeti stvaranju povoljnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća te unaprjeđenje poduzetničkih aktivnosti na području Urbane aglomeracije Zagreb. Projektom je predviđena izgradnja 760,20 metara prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom, ukupne površine koridora od 15.076,00 m². „Trenutno u gospodarskoj zoni posluje 26 subjekata koji osiguravaju oko 1.000 radnih mjesta. Provedbom projekta, pored same prometnice izgradit će se i druga osnovna komunalna infrastruktura, izgradnjom koje će se na zemljištu u okruženju prometnice stvoriti uvjeti za ulaganje budućih investitora“, rekao je Zdravko Režek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti. Dodao je kako je u provedenom postupku javne nabave za izvođenje radova ekonomski najpovoljniju ponudu dostavilo trgovačko društvo STRABAG d.o.o. iz Zagreba, s kojim je prošli tjedan zaključen i ugovor. Radovi na izgradnji prometnice trebali bi započeti u prvoj polovici listopada, a ugovoreni rok za izvođenje radova iznosi 180 kalendarskih dana.
Morana Tomičić