125 godina puhačkog orkestra DVD Petrovina

U nedjelju, 29. kolovoza članovi DVD-a Petrovina proslavili su 125 godina rada puhačkog orkestra koji djeluje u okviru vatrogasnog društva.

Nakon popuštanja epidemioloških mjera vatrogasci Petrovine zajedno sa svojim gostima proslavili su 125 godina od osnutka limene glazbe u njihovom mjestu. Naime, limena glazba DVD-a Petrovina osnovana je davne 1895., samo godinu dana nakon osnivanja vatrogasnog društva. Ova velika obljetnica puhačkog orkestra bila je prošle godine, ali je pandemija onemogućila proslavu.


No, zato su se u nedjelju 29. kolovoza u Petrovini okupili vatrogasci i njihovi gosti na svečanosti koju su svojim nastupima, pored domaćina, uveličali članovi puhačkih orkestara iz Domagovića i Karlovca. Nakon svečanog postrojavanja program se odvijao ispod velikog šatora u dvorištu vatrogasnog doma. Goste i uzvanike pozdravio je te ih upoznao s radom puhačkog orkestra predsjednik DVD-a Petrovina, Ivan Samarin. On se prisjetio ondašnjeg vojvode Mije Žužaka, prvog pokretača osnivanja limene glazbe u Petrovini, a među osnivačima još se spominju i Nikola Drešar, Nikola Cerović, Juraj Husić i Franjo Burić. Tadašnji orkestar svojim je nastupima uveličavao razne svečanosti, crkvene i političke, svirao na svadbama, sprovodima i drugim manifestacijama. Uz limenu glazbu iz Cvetkovića, puhački orkestar DVD-a Petrovina najstarija je limena glazba na području Jastrebarskog, istakao je u svom govoru Ivan Samarin.

Današnja generacija glazbenika započela je s radom 2011. godine pod vodstvom Petra Fabijanića, a po prvi puta su u rad uključeni i mladi svirači iz Rastoka, Volavja, Novaka i Bukovca. Orkestar je u veoma kratkom vremenu postigao značajne rezultate na županijskoj i državnoj razini te postao jedan od najaktivnijih i najboljih orkestara na području našega grada, što potvrđuju brojni nastupi i gostovanja u Hrvatskoj ali i inozemstvu.

Od 2018. orkestar djeluje pod stručnim vodstvom profesora Krešimira Fabijanića, koji daje novi zamah i poticaj članovima orkestra izvođenjem modernijih skladbi.Ovu veliku obljetnicu puhačima i vatrogascima Petrovine čestitali su potpredsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga Martina Županac, predsjednik Vatrogasne zajednice Željko Popović, i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, koji je među ostalim naglasio kako je puhački orkestar DVD-a Petrovina jedan od bisera bogate jaskanske kulturne ogrlice, te je mladim glazbenicima poželio još puno uspjeha u radu.
I.K.