100 vatrogasaca na usponu na Japetić

 

Drugi vatrogasni uspon na Japetić održan je u nedjelju, 4. rujna, u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog. Sudjelovalo je 100 vatrogasaca u 50 grupa, a pridružio im se i gradonačelnik Zvonimir Novosel

Najbolje su rezultate postigle vatrogaskinje DVD – a Domagović u kategoriji žene B i vatrogaskinje DVD – a Klinča Sela u kategoriji žene.

U muškoj su konkurenciji najbolji bili vatrogasci iz Petrovine 3 u kategoriji muškarci B te ukupni pobjednici vatrogasci DVD – a Petrovina 1.

Vatrogasni uspon na Japetić osmišljen je kao vid aktivnosti operativnih vatrogasaca, ali i kao provjera njihove fizičke spremnosti. Uspon je bio i natjecateljskog karaktera uz poštivanje zadanih propozicija.

Cilj ove aktivnosti je provjera operativne spremnosti i ispravnosti vatrogasne opreme vatrogasnih postrojbi, provjera uvježbanosti vatrogasnih snaga prilikom taktičkog nastupa gašenja požara otvorenog prostora u otežanim (brdovitim) uvjetima, provjera koordiniranosti i komunikacije vatrogasaca na terenu, provjera zajedničkog djelovanja više vatrogasnih postrojbi i međusobno druženje, te razmjena iskustava vatrogasnih postrojbi.

 

Velik odaziv vatrogasaca svjedoči kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi kojoj se rado odazivaju operativni vatrogasci, ali i građani želji druženja na otvorenom.

VZGJ