Vinogradari slave blagdan svetog Vinka

22.01.2021. Vinogradari i vinari danas slave blagdan svoga zaštitnika svetog Vinka, ali zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine nema organizirane proslave

Svaki pravi vinogradar uputit će se za Vincekovo u svoj vinograd. Sveti je Vinko jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Trenutna epidemiološka situacija pokvarila je vinogradarima proslavu svetog Vinka. Proteklih godina članovi Udruge vinara i vinogradara Sveta Jana okupljali su se na blagdan svetog Vinka u nekom od vinograda svojeg člana. Bilo je uvijek veselo uz tradicionalni obred i blagoslov vinograda te pjesmu svetojanskih pjevača izvornih pjesama.

Ove je godine proslava izostala ali prema običaju svaki vinogradar odlazi u svoj vinograd gdje će odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina. Prošle je godine berba bila jako dobra pa se nadamo da će tako biti i ove godine, a još da ode korona naši će vinari konačno doći na svoje.

I.K.

TAGOVI | Blagdan svetog Vinka

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!