Misom zadušnicom Jaskanci se oprostili od svoga župnika

26.06.2020. Veliki broj vjernika i svećenika okupio se je jučer na misi zadušnici za prečasnog Stjepana Rožankovića, koji je preminuo prije tri mjeseca, a zbog pandemije koronavirusa njegovi župljani nisu ga mogli ispratiti na posljednji počinak

Na misi zadušnici koja je služena u dvorištu crkve svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom okupio se veliki broj vjernika, a u prisutnosti brojnih svećenika misu je prevodio mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup. Cijelo misno slavlje bilo je izuzetno emotivno jer nije se bilo lako oprostiti od prečasnog Stjepana Rožankovića, jaskanskog župnika i dekana jaskanskog dekanata koji je u našem gradu proveo gotovo 20 godina.

 U svojoj propovjedi biskup Šaško je u nekoliko navrata naglasio svu veličinu jednostavnosti, skromnosti i poniznosti svećenika Rožankovića, koji je puno učinio za svoju župu i svoje župljane s kojima se u radosti veselio a u teškim trenucima tugovao. 

 Posebno emotivan govor na kraju mise održao je njegov dojučerašnji najbliži suradnik vlč. Filip Marić, koji je do suza dirnuo sve prisutne. Bio je samozatajan i skroman čovjek zlatnog srca, rekao je vlč. Marić. Puno je učinio na obnovi župne crkve, uređenju Pastoralnog centra, da bi ga prerana smrt spriječila da vidi kako napreduje uređenje unutrašnjosti crkve što ga je posebno radovalo.

Od pokojnog župnika Rožankovića, u suzama se oprostila se ispred Župnog pastoralnog vijeća i svih vjernika Smiljana Popović, a na samom kraju od prečasnog Rožankovića oprostio se i vlč. Ivan Žmegač, njegov kolega iz studentskih dana na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. On se još jednom prisjetio zajedničkih trenutaka za vrijeme školovanja, Rožankovićeve mlade mise u njegovoj Gornjoj Bučici 1991. godine neposredno prije nego što su njegovi roditelji morali u progonstvo. Svoju svećeničku službu započeo je kao župni vikar u Župi svetog Vida u Brdovcu od rujna 1991. do kolovoza 1995. Potom je imenovan upraviteljem Župe Presvetog Trojstva u Barilovićkom Cerovcu gdje je službovao od rujna 1995. do kolovoza 2001. Za upravitelja Župe svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom imenovan je 26. kolovoza 2001. Bio je i upravitelj Župe svetog Jurja u Plešivici od rujna 2007. do kolovoza 2009. te od kolovoza 2012. do kolovoza 2019. Za dekana Jastrebarskog dekanata biran je tri puta. 

Jaskanci će se od svog pokojnog župnika oprostiti i u njegovom rodnom mjestu u subotu, 27. lipnja misom u Bučici, te molitvom na njegovom grobu.

I.K.

TAGOVI | Župa sv. Nikole biskupa Jastrebarsko

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!