Krabat postaje sve bliskiji

22.06.2015. U čast legende iz 17. stoljeća Janka Šajatovića Krabata u petak 19. lipnja u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom služena je misa zadužnica na kojoj su bili prisutni brojni štovatelji djela i lika Krabata

Na misi zadušnici Janku Šajatović Krabatu

Prije samo godinu dana mnogi naši građani Jastrebarskog i mještani Žumberka malo su ili uopće nisu ništa znali o Janku Šajatoviću Krabatu. Veliki je napredak po pitanju Krabata u naše krajeve donijela Monika Bračika, koja je saznala da su Nijemci od tog Žumberčana napravili legendu. Kada to mogu Nijemci, zašto ne bi mogli i mi čiji je Krabat ponos? Do sada su u našem kraju održana određena predavanja, emisije, susreti, dogovori, planovi, pa čak i zapisi, i to sve s ciljem da i mi pokušamo na legendi Krabatu oživiti prekrasan Žumberak, koji bi bio poveznica sa svim većim gradovima u okruženju. U čast legende iz 17. stoljeća Janka Šajatovića Krabata u petak 19. lipnja 2015. u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom služena je misa zadužnica na kojoj su bili prisutni brojni štovatelji djela i lika Krabata.

 Službu Božju je vodio o. Milan Stipić.

Predavanje Monike Bračika

Nakon mise zadužnice Monika Bračika je prisutne župljane, poklonike žumberačke povijesti i građane grada Jastrebarskog kroz svoje predavanje upoznala s dosadašnjim radom i suradnjom s Nijemcima koji su u svojoj regiji napravili ogroman napredak koristeći povijesnu osobu Krabata. Krabat je istinski junak koji je branio domovinu od Osmanlija, a iz priča je prerastao u legendu. O njemu su u Njemačkoj pisane knjige, snimani filmovi, a o njemu se uči i u školama. Postao je simbol jer je prenosio znanja od starijih na mlađe, a to je i u današnje vrijeme nastavljeno i prihvaćeno. U njemačkoj crkvi koju je posjećivao za života nalazi se i spomen ploča posvećena na ime Krabat, što u prijevodu znači Hrvat. U molitvi se i dalje spominje Krabat. Jedna cijela regija u Istočnom dijelu Njemačke postala je zbog Krabata iznimno privlačna turistička destinacija. U tu su se istinitost mogli uvjeriti naši predstavnici, koji su predstavljali naš kraj i proizvode na Krabat sajmu ove godine. Nakon ovih iscrpnih, vrijednih i korisnih informacija Monika je prikazala Krabata kao osobu koju naš kraj mora promovirati i rezultati će se sigurno isplatiti. 

Nastup pjevačkog društva „Javor“

Večer posvećena Krabatu nastavljena je uz nastup pjevačkog društva „Javor“ iz Jastrebarskog, koji je prekrasno pjevao pod ravnanjem maestra o. Milana Stipića. Prisutni su od Monike mogli saznati i podatak da se krajem mjeseca srpnja na Svetoj Geri treba održati Krabat Fest za koji su se već prijavili brojni Nijemci koji usko surađuju s njom. Osim boravka na Žumberku i posjetu Krabatovim rodnim Jezernicama, Nijemci će posjetiti Senj i Jastrebarsko i to sve u svrhu širenja istine o Krabatu koji je u Njemačkoj podigao gospodarstvo i turizam, a sada je i red na nama da to prepoznamo i pokušamo realizirati.

Druženje na crkvenom prostoru crkve Preobraženja Gospodnjeg

Nakon divnog i poučnog večernjeg dijela, petak je iskorišten i za zabavni dio u kojem je prevladavalo druženje uz iće i piće te uvijek korisne razgovore koji trebaju istinu o Krabatu u narednom razdoblju dići na još viši i značajniji nivo našega kraja.
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Župa Preobraženja Gospodnjeg Jastrebarsko

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!