"Dobra energija" u Jastrebarskom

16.09.2020. Grad Jastrebarsko je 14. rujna bio domaćin turneje "Dobra energija" u sklopu koje Zelena energetska zadruga obilazi deset hrvatskih gradova kako bi promovirala korištenje lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije

Tom je prilikom gradonačelnik, Zvonimir Novosel, potpisao Deklaraciju o dobroj energiji kojom je Grad postao jednim od gradova predvodnika energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena u Hrvatskoj.
“Svaki grad može biti grad čiste, zdrave i lokalno dostupne energije. Na taj način postaje kvalitetniji po zdravlje svojih građana, na njega teže utječu krize poput one uzrokovane pandemijom COVID-19, te postaje energetski i gospodarski održiviji” objasnila je Hajdana Rukavina, voditeljica turneje.

"U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna", poručila je Rukavina te ukazala da upravo potpisom Deklaracije o dobroj energiji gradovi odgovorno preuzimaju tu ulogu: “Potpisivanjem Deklaracije Grad Jastrebarsko se opredijelio raditi na rješenjima korištenja lokalno dostupnih obnovljivih izvora energije te u to uključiti građane.” 

U svakom gradu zadruga je na raspolaganju i građanima pa su na informativnom štandu stanovnici Jastrebarskog imali priliku saznati sve što ih zanima o korištenju sunčeve energije i ugradnji male sunčane elektrane na vlastitom krovu, u čemu im zadruga nudi besplatnu podršku. “Svi koji nas nisu imali priliku posjetiti na štandu i dalje nam se mogu obratiti za besplatne informacije i podršku putem web stranice solarniklub.org”, zaključila je Rukavina.
Turneja Dobra energija krenula je 7. rujna iz Varaždina, a obuhvaća još Karlovac, Veliku Goricu, Križevce, Jastrebarsko, Pazin, Poreč, Rovinj te Pulu, gdje će završiti 18. rujna.
Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

GJ

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!