Veselim se svakoj jaskanskoj knjizi

03.08.2020. Nakon promocije nove knjige Zdenka Vukovića Cene, u nakladi Centra za kulturu Jastrebarsko porazgovarali smo s ovim neumornim istraživačem jaskanske prošlosti

"Jaska u prošlosti" slikovna je monografija u kojoj nas autor upoznaje sa starim razglednicama Jastrebarskog, fotografijama Jaske s posebnim naglaskom na dvorac i Perivoj, upoznaje nas s mnoštvom već zaboravljenih događaja i održanih manifestacija, izgledom nekadašnjih stambenih i poslovnih objekata, ljudima i načinom odijevanja, nekadašnjim žigovima, štambiljima i otiscima, a jedno posebno poglavlje posvećeno je i posebnim ljudima jaskanskoga kraja. Nakon promocije kratko smo porazgovarali s autorom, neumornim istraživačem jaskanske prošlosti, Zdenkom Vukovićem Cenom.
Sve knjige koje ste napisali do sada uglavnom su vezane uz naš grad, međutim svaka je za sebe jedinstvena i posebna. Ispada da Jaska ima izuzetno bogatu prošlost?
-Od mojeg 21. zapisa, bilo to knjiga ili digitalnog oblika veći broj je vezan na naš grad Jastrebarsko. Moja prva objavljena knjiga je bila NK Jaska 1925. – 1995. Poslije amaterske nogometne igračke karijere u jesen 1991. prihvatio sam se treniranja mladih nogometaša u NK Jaska. Ubrzo je nastupio hrvatski Domovinski rat i ja sam uz treniranje kadeta NK Jaske, te dragovoljnog odlaska u uniformu hrvatskog policajca odlučio, da pokušam napisati i jedan zapis o našem klubu koji to do tada nije imao. Odmah sam krenuo u prikupljanje podataka i nakon te prve sportske knjige uvidio sam da Jastrebarsko ima i zanimljivu povijest koja je povezana sa svim ostalim nekadašnjim događanjima. Ubrzo pišem mnoge druge sportske knjige, zatim obrtničku, monografije naših mjesta, povijesnu o Dječjem domu Jastrebarsko i ovu „Jaska u prošlosti“ čija je promocija bila krajem lipnja. Da, slobodno se može reći da svaka moja knjiga jedinstvena i posebna jer to upravo dokazuju i teme koje sam opisivao i dokumentirao. Prikupljajući i istražujući brojne podatke vidljivo je da je naš grad imao kroz povijest zanimljive osobe i brojne događaje koji su dodatna vrijednost i Lijepe Naše.
Jaska u prošlosti knjiga je osebujne građe, pogotovo kada su u pitanju fotografije. Kada ste došli na ideju za jednu ovakvu knjigu i što je presudilo da se odlučite baš za ovih desetak poglavlja?
-Budući da osobno pišem, razumljivo je da i mnogo čitam. Tako mi u ruke dođu i knjige zanimljivih tematika. Osim toga mnogo sam se i naputovao i tom sam prilikom uvijek promatrao što to drugi imaju, a moj grad nema. U ruke mi je došla knjiga jednog grada koja me motivirala da i ja nešto takvo pokušam napisati o mojem gradu. Pred pet godina sam počeo razmišljati bi li ja to mogao uraditi? Uporno sam na terenu obilazio ljude koji su najveći izvor mojih informacija, provjeravao podatke po Matičnom uredu Jastrebarsko, brojnim drugim institucijama i izvorima do kojih sam mogao doći. Kada sam pred tri godine odlučio da krenem u pisanje ove knjige još uvijek nisam bio siguran je hoću li uspjeti. Nakon toga sam razmišljao koja bi za naš grad bila privlačna poglavlja i pronašao sam rješenje na osnovu prikupljenih brojnih fotografija. Tema ove knjige osim podjele Jaske na dijelove, brojna društvena događanja koja su obilježila život Jaskanki i Jaskanaca, pečata, žigova i otisaka vremena koja su iza nas su i pojedinci koji su živjeli na svoj način. Moju nedavno promoviranu knjigu „Jaska u prošlosti“ možete kupiti po cijeni od 120 kuna u knjižnici Centra za kulturu Jastrebarsko u njihovo radno vrijeme. Ovdje bi iskoristio priliku da se zahvalim ravnateljici Centra za kulturu gospođi Nikolini Ribarić, koja se odvažila da se tiska ova knjiga. Uz nju velike zasluge pripadaju Gradu Jastrebarsko, Zagrebačkoj županiji i svim ostalim donatorima koji su navedeni unutar knjige, te svima onima koji su dali svoj doprinos prilikom predstavljanja, mojim kolegicama i kolegama s Radio Jaske na razumijevanju i podršci te već uigranom timu koji godinama redovito sa mnom proizvodi knjige vezane za naš grad Jastrebarsko.

Uz knjigu se nalazi i jedan CD koji sadrži stotinjak priča vezanih uz Jasku i negdašnje obitelji koje su ostavile veliki trag u životu našega grada. Nekako se čini da su vam priče o jaskanskim ljudima možda i najdraže?
-Ovo je knjiga četiri u jednoj. To znači da sam osim ovog dijela koji je u formi knjige, na cd-u u digitalnom obliku koji se nalazi na zadnjim koricama priložio i stotinjak mojih priča koje sam šest do sedam godina objavljivao na portalu Jaska.hr. Među tim su pričama brojne jaskanske obitelji, događaji i pojedinci. Svi su oni kroz određeno vrijeme ostavili jedan trag na koji mi sada moramo biti ponosni. Oni su kroz svoj način života izgradili temelje našega grada. Na nama je sada da to nastavimo. I ja sam osobno sretan kad vidim da se u našem i mojem najdražem gradu na svijetu nešto planira i gradi. Za sadašnju situaciju rado kažem da nam sve treba i daj Bože da čim prije mnogo toga uredimo ili izgradimo, sve što nam nedostaje (pravi gradski trg za šetnju, gradski bazen, autobusni kolodvor, uređen željeznički kolodvor, drugi kolosijek pruge, javne WC-e, kompletnu prometnu infrastrukturu, da u potpunosti osposobimo poduzetničku zonu, dvije tri firme lake industrije…) i naravno da Jastrebarsko dobije četiri do pet tisuća novih stanovnika. Upravo bi te osobe donijele nove društvene zahtjeve, potrebe i aktivnosti. Tada bi postali još poželjniji grad nego smo to danas, jer smo još ipak premali po broju stanovnika. Ja sam upravo zbog svih tih predviđanja odlučio pisati knjige raznih tematika kako bi novi doseljenici imali sliku kakvo je Jastrebarsko bilo nekad. To je jedan moj doprinos mojem gradu iz prošlosti te svim žiteljima sadašnjeg i budućeg naraštaja.
Kakvi su planovi za budućnost. Na promociji ste najavili da vam je želja napisati barem još desetak knjiga. Ima li zanimljive građe za toliko knjiga o našem gradu?
-Da, na promociji te moje knjige sam rekao da imam još u planu desetak knjiga raznih tema koje ovom prilikom ne bi htio otkriti. Uvjet je da bi to morao ostvariti u prvom redu mir i zdravlje. Poslije toga treba ispitati zainteresiranost građana za određene teme. Ovdje bi htio reći da kad nekom nakladniku ponudim određenu temu nailazim i na nezainteresiranost. Kasnije je svima žao, jer su do sada svi nakladnici mojih knjiga poslovali više nego pozitivno. Izuzetno mi je drago da se u zadnje vrijeme u našem gradu tiska dosta knjiga razne tematike i to od nekoliko autora. Ja se osobno veselim svakoj jaskanskoj temi i knjizi bilo kojeg autora. Slobodno mogu reći, daj Bože da nas ima svaki dan sve više. Jastrebarsko ima prostora još za mnoge teme. Smatram da meni nitko nije konkurencija, a jesam li ja nekome to će tek pokazati vrijeme? Od ostalih autora se razlikujem i po tome da svi lokalni mediji i određene institucije u Jastrebarskom od prvih mojih tiskanih knjiga posjeduju skoro sve. Mediji su vrlo važni da sve to prenesu čitateljima, zbog toga im se i zahvaljujem. Pošto sam i ja osoba iz medija svaki dan se susrećem s brojnim događajima koje pratim kao novinar Radio Jaske i često vidim organizatora nekih događaja kako nas nezainteresirano dočekuje. A s druge strane svi očekuju zanimljiv i cijenjen prilog, a nisu se zapitali je li smo mi to mogli ostvariti zbog uvjeta rada i njihove neorganiziranosti. I na kraju zahvaljujem svima onima koji su samo kritičari jer su upravo oni napravili najbolju reklamu ovoj knjizi za koju je i dalje velika potražnja. Ja im samo mogu odgovoriti da nitko nikad ne može napisati knjigu da bi svi bili zadovoljni. Po čemu bi se onda ja trebao razlikovati od ostalih autora. Bile kritike pozitivne ili negativne, mene će i jedne i druge još više motivirati. Ja sam sad u fazi kad nešto novo i zanimljivo ne pribavim ili ne napišem postajem nervozan jer želim da mojem gradu nešto i ostavim.

Ivica Krčelić

TAGOVI | CZK Jastrebarsko | Zdenko Vuković Cena

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!