Posjetite Male knjižnice jaskanskog kraja!

05.06.2020. U Jastrebarskom u ožujku 2019, a u Klinča Selima u ožujku ove godine, postavljene su Male besplatne knjižnice – licencirane "Little Free Libraries", u kojima svatko može slobodno uzeti knjigu doma, ili pak donijeti neku svoju i ostaviti je u knjižnici te je tako podijeliti s drugima

Jaskanska Mala knjižnica nalazi se ispred Osnovne škole "Ljubo Babić", a klinčaselska u dječjem parku nedaleko od Osnovne škole. Školske knjižničarke Sandra Marković Čukoić (Jastrebarsko) i Sanja Šušnjara Raić (Klinča Sela) marljivo brinu da se u malim knjižnicama uvijek može naći zanimljivog štiva i za djecu i za njihove roditelje, a poslale su nam i fotografije. Na njima vidimo da naše knjižnice i njihov sadržaj razgledavaju u Jastrebarskom školska djeca, a u Klinča Selima mama Marijana, djevojčica Ljupka i beba Tonka.
Obje knjižnice postavio je Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom, Kazalištem Škrabe i osnovnim školama u Jastrebarskom i Klinča Selima. Izradio ih je Goran Ringel, autor stranice "Jastrebarsko Stare Slike". Knjižnice su postavljene u sklopu programa "Vrelo zavičaja", kojem je cilj poticanje čitanja i pisanja kod djece i mladih. "Vrelo zavičaja" zaslužno je i za radionice kreativnog pisanja koje je u spomenutim školama vodila prof. komparativne književnosti i začetnica programa Klementina Škrabe. Proteklih mjesec dana pokrenuta je još jedna radionica kreativnog pisanja, no zbog situacije s virusom održana je online. Privukla je djecu i mlade iz mnogih hrvatskih krajeva, a slična online radionica odvijat će se i tijekom ljetnih mjeseci.

Ove jeseni Zvrk, jaskanska Matica i Kazalište Škrabe planiraju otvaranje još jedne Male besplatne knjižnice, a krajem godine u Jastrebarskom će se održati svečanost na kojoj će najbolji autori okupljeni na online radionicama kreativnog pisanja dobiti diplome i nagrade. Njihove priče bit će i objavljene. Članovi stručnog žirija koji vrijedno čita, komentira i ocjenjuje sve priče nastale na radionicama kreativnog pisanja su književnik i dramatičar Nino Škrabe, književnica i pjesnikinja Sonja Zubović te autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" i dugogodišnja članica Čitalačkog kluba žena "Večera uz knjigu" Dunja Čop.

TAGOVI | Kazalište Škrabe

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!